Câți bani oferă statul românilor, sub formă de vouchere sociale, cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Banii vor fi virați în luna decembrie

Author: Diana Ghita
Actualizat: 16 oct 2023, 10:06

Cine va beneficia de sprijinul financiar

Sursa: shutterstock; Unsplash

Cardurile sociale vor fi încărcate în luna decembrie, în timp util pentru ca cetățenii să-și poată asigura cele necesare pentru sărbători.

Românii vor beneficia de ajutor din partea statului și în perioada sărbătorilor. Aceștia vor primi voucherele la jumătatea lunii decembrie, chiar înainte de Crăciun și Anul Nou.

Cine se bucură de voucherele sociale

Guvernul va acorda tichete atât pensionarilor, cât și celorlalte categorii vulnerabile, cu o situație financiară precară. Cei 250 de lei vor fi virați pe cardurile sociale în luna decembrie, pentru ca cetățenii să-și poată face cumpărăturile pentru sărbători.

Actualmente, peste 2,5 milioane de oameni sunt înscriși în proiectul prin care sunt acordate aceste vouchere pentru alimente.

Cea mai recentă tranșă de bani a fost virată pe 15 octombrie către români, iar următoarea va fi transferată chiar în perioada sărbătorilor de iarnă. În luna decembrie, cetățenii vor primi ultima tranșă pe acest an.

Cu toate acestea, programul nu va lua sfârșit, pensionarii urmând să aibă parte de această facilitate și în anul 2024.

„Luna octombrie este luna în care cardurile se încarcă cu 250 lei, bani care sunt primiți de 2,5 milioane beneficiari. Avem tranșa octombrie și vom mai avea o tranșă în decembrie, dar asumarea guvernamentală continuă.

Cel puțin pentru ceea ce înseamnă vouchere de alimente, pot să vă spun că această măsură va continua și în anul 2024”, a declarat Adrian Câciu, ministrul Fondurilor Europene, pentru RomaniaTV.net.

Citește și: Cine sunt românii care beneficiază de vouchere în valoare de 50.000 de lei. Programul va începe de la data de 1 ianuarie 2024

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Ce români primesc bani de sărbători

De asemenea, și unii angajați vor beneficia de bani în plus de sărbători.

Acest lucru depinde de fiecare angajator în parte. În funcție de acest factor pot varia și sumele oferite sau forma în care facilitatea le este acordată salariaților.

„În cazul cadourilor în bani și/sau în natură, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori, veniturile sunt neimpozabile, în măsura în care valoarea acestora pentru fiecare persoană în parte, cu fiecare ocazie din cele de mai jos, nu depășește 300 lei:  

- cadouri oferite angajaților, precum si cele oferite pentru copiii minori ai acestora, cu ocazia Paștelui, Crăciunului si a sărbătorilor similare ale altor culte religioase;

- cadouri oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie;

- cadouri oferite angajaților in beneficiul copiilor minori ai acestora cu ocazia zilei de 1 iunie.”, prevede legea 227/2015 din Codul fiscal.

În plus, acordarea acestor bilete de valoare se poate face diferențiat, angajatorii putând selecta personalul căruia să-i acorde respectivele beneficii, după niște criterii clar stabilite.

În principiu, acestea trebuie să aibă în vedere posibilitățile financiare ale angajaților, dar și de cheltuielile lor sociale sau de prioritățile socioprofesionale, conform Normelor metodologice de aplicare a legii 165/2018.

Citește și: Se dau 250 de lei de la stat de persoană! Cine sunt românii care vor beneficia de bani în octombrie