Câți bani primesc de la stat tinerii care se căsătoresc în 2021

Autor: Raluca Ionita
Actualizat: 27 iul 2022, 19:35

Tinerii căsătoriți primesc bani de la stat

Sursa: unsplash.com

Tinerii care vor să se căsătorească în 2021 primesc bani și de la stat. Trebuie să îndeplinească însă câteva condiții, ca să poată intra în posesia acestei sume de bani.

Dacă anul acesta v-ați hotărât să vă uniți destinele cu persoana iubită, trebuie să știți că veți beneficia de o sumă de bani, din partea statului român. Este vorba despre o primă pentru tinerii căsătoriți, care se acordă după ce s-a încheiat cununia civilă.

Tinerii căsătoriți primesc bani de la stat

După ce ați făcut cununia civilă, aveți la dispoziție 45 de zile pentru a depune cererea prin care veți primi de la stat prima de căsătorie.

Aceste stimulent financiar se acordă pentru fiecare cuplu care-și întemeiază o familie, din punct de vedere legal, dar trebuie să fie îndeplinite câteva condiții.

Este vorba despre suma de 1.500 de lei, net, care se acordă pe familie, nu pe fiecare persoană. Dacă sunteți în această situație și anul acesta ați făcut sau aveți de gând să vă căsătoriți, iată în ce condiții veți beneficia de această primă.

  • cel puțin unul dintre soți trebuie să fie la prima căsătorie
  • cel puțin unul dintre soți trebuie să aibă domiciliul sau viza de reședință pe raza municipiului București, cu cel puțin 6 luni înainte de depunerea cererii de căsătorie
  • cel puțin unul dintre soți trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18 și 35 ani
  • soții nu trebuie să aibă datorii neeșalonate către bugetul local

În cazul în care îndepliniți aceste condiții, trebuie doar să mergeți la CTMB, Centrul de Servicii Comunitare Integrate

pentru Tineri al Municipiului Bucuresti, și să depuneți cererea pentru a primi cei 1.500 de lei. Nu este obligatoriu să meargă ambii soți, ci poate să facă asta doar unul dintre ei.

În momentul în care depuneți cererea, trebuie să aveți la dumneavoastră și o copie a certificatului de căsătorie, care să fie conformă cu originalul.

De asemenea, va trebui să prezentați și următoarele acte:

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

  • o cerere tip (aceasta se va completa de către soțul care este titularul contului bancar, în care se vor vira banii)
  • acordul privind prelucrarea datelor cu caracter personal, care se va semna și se va completa în fața reprezentantului de la Biroul pentru Relații cu Publicul al CTMB
  • o copie conformă cu originalul a cărții de identitate a ambilor soți, valabile la momentul depunerii, cu numele de familie purtat după căsătorie; în cazul sotului care își schimbă numele dupa căsătorie, copiile C.I vor fi în incidența prevederilor art.4, alin. 5 din Lege a 551/2020 și vor fi acceptate si copiile C.I. conforme cu originalul, cu numele purtat anterior căsătoriei
  • un extras de cont, din care să reiasă titularul contului și codul IBAN. Titularul contului va fi și semnatarul cererii
  • un act doveditor, prin care cel puțin unul dintre soți atestă domiciliul sau reședința în municipiul București, cu cel puțin 6 luni înainte de depunerea cererii
  • certificate de atestare fiscală, din care să reiasă faptul că beneficiarii nu au datorii către bugetul local

Ce acte vă trebuie pentru căsătoria civilă

Înainte de a ajunge să depuneți această cerere, pentru prima de la stat, trebuie să treceți prin cel mai important moment, și anume cununia civilă. Aveți grijă să mergeți cu toate actele necesare, pentru că altfel nu veți obține acordul să vă căsătoriți.

În primul rând, trebuie să știți că vă puteți căsători doar la primăria de care aparține unul dintre cei doi soți, în cazul în care aveți domiciliul în sectoare diferite din capitală.

La Primăria Sectorului 3, vă puteți programa online, începând cu prima zi a lunii precedente celei în care vreți să faceți cununia.

La celelalte sectoare, trebuie să mergeți personal la sediul primăriei cu aproximativ două săptămâni înaintea evenimentului.

Ambii soți trebuie să fie prezenți, în momentul în care veți depune actele necesare pentru cununie.

Acestea se vor depune cu 14 zile înainte de data la care va avea loc căsătoria. Unul dintre actele de care veți avea nevoie va fi certificatul prenupțial.

Fiecare soț trebuie să aibă câte un astfel de document, care este valabil doar 14 zile de la emitere, nicio zi în plus sau în minus.

Iată ce trebuie să conțină, mai exact, dosarul cu care veți merge la primărie, pentru a vă fi aprobată cununia civilă:

  • actul de identitate al viitorilor soți, în original și în copie
  • certificatul de naștere al viitorilor soți, în original și în copie
  • certificatele prenupțiale ale viitorilor soți, valabile 14 zile calendaristice de la data emiterii, care trebuie să conţină menţiunea expresă că persoana se poate sau nu se poate căsători
  • dacă unul din soți a mai fost căsătorit anterior, trebuie aduse și documentele în original și copie (traduse și legalizate, dacă e cazul) din care să reiasă că a fost desfăcută căsătoria anterioară și că persoana se poate căsători din nou (actul de divorț sau un certificat de deces al fostului soț, în funcție de situație)
  • o declarație din care să rezulte că cei doi soți nu cunosc niciun motiv de natură legală care să împiedice încheierea căsătoriei.

După ce ați depus dosarul și totul este în regulă, nu mai aveți decât să vă bucurați de ziua cea mare. Nu uitați însă ca pe lângă familie și prieteni, trebuie să aduceți la starea civilă și doi martori.

Aceștia vor atesta faptul că soții și-au exprimat consimțământul de căsătorie. Martorii trebuie să fie apți, din punct de vedere psihic, să ateste căsătoria. Martorii pot fi rude sau prieteni.