Câți bani se dau la o nuntă, o cununie civilă și la un botez în 2023

Autor: Cristina Mocanu

Câți bani trebuie să scoți din buzunar dacă participi la o nuntă în 2023?

Sursa: https://www.pexels.com/

Câți bani sunt nevoite să dea la rudele și prietenii în 2023 la o nuntă sau un botez?

A sosit sezonul nunților și a botezurilor și nu știi cu cât să cotizezi? Ei bine, trebuie să să ții cont de anumite aspecte. Iată care sunt sumele de bani care pot fi oferite în 2023 la o nuntă sau un botez.

Câți bani trebuie să oferi la o nuntă în 2023

Majoritatea tinerilor nu vor să facă rabat atunci când vin vorba de organizarea propriei nunți și sunt dispuși să ofere mii de euro doar pentru o singură formație care să le cânte la nuntă.

Astfel că prețurile pentru un band pornesc de la 3.500 de euro și pot ajunge până la 7.000 de euro. Totuși, pentru cei care nu își permit, pot apela la un DJ, care este mult mai ieftin.

Citește și: Nuntă 2023: Câți bani trebuie să dai la o nuntă în funcție de gradul de rudenie. Care este codul bunelor maniere la o nuntă

De asemenea, în ceea ce privește meniul de nuntă, în Capitală, acesta variază între 70 de euro și 150 de euro, în funcție de preferințele mirilor. De cele mai multe ori, în aceste meniuri este inclusă și băutura. Acestor sume se mai adaugă și: photo boot, candy bar, foto, video sau decorațiuni – lucruri la care viitorii miri nici nu se gândesc să renunțe, dar care adaugă la buget alte câteva mii de euro.

În România, tinerii care urmează să se căsătorească, pornesc la drum cu un ajutor din partea rudelor sau a prietenilor care sunt invitați la nuntă. Dacă până în 2022 exista teama de Covid-19, în 2023 specialiștii se așteaptă ca numărul evenimentelor să crească.

Organizarea unei nunți poate dura mai bine de 1 an de zile, ca să poată îndeplini toate dorințele mirilor.

 De la alegerea localului pentru petrecere până la rochia de mireasă, niciun detaliu nu este trecut cu vederea, fie că este responsabilitatea viitorilor soți sau a unei firme specializate de organizarea nunților.

Dacă sunteți nași, cadoul de nuntă poate varia între 500 și 1000 de euro, în funcție și de bugetul de care dispuneți. Rudele apropiate și prietenii foarte apropiați, în mod normal, ar trebui să ofere mai mult.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

În cazul celor care sunt doar invitați, reperul ar trebui să fie prețul meniului. De obicei, se pune în plic ca dar o sumă cel puțin dublă față de prețul meniului.

Citește și: Calendar ortodox 2023: Cele mai importante sărbători din fiecare lună

Câți bani se dau la o cununie civilă în 2023

În funcție de rolul pe care îl au în viața mirilor, rudele sau prietenii oferă diverse cadouri atunci când are loc cununia civilă. Unele persoane preferă să le ofere tinerilor îndrăgostiți cadouri, altele consideră că le-ar fi mai folositoare mirilor o sumă de bani. În orice caz, suma de bani cheltuită pentru cadou şi suma oferită ca dar este aproximativ egală. În 2023, este recomandat să le oferiți mirilor un cadou sau o sumă de bani care să nu fie sub 400 de lei.

Nu există o sumă standard pe care să o oferiți la o cununie civilă. Trebuie să luați în calcul şi venitul dumneavoastră lunar când vreți să vă decideți asupra darului.

Câți bani trebuie să oferi la un botez în 2023

Ca și la nuntă, în funcție de gradul de rudenie, ești nevoit să scoți mai mulți bani din buzunar, în comparație cu prietenii proaspeților părinți, care vor oferi mai puțin.

În primul rând trebuie luat în calcul localitatea în care se desfășoară evenimentul, apoi relația pe care o aveți cu părinții bebelușului, pentru că nașii care botează, frații, bunicii, verii, unchii, mătușile, rudele mai îndepărtate, prietenii, prietenii foarte apropiați, cunoștințele şi obligațiile nu vor da niciodată aceiași bani, existând întotdeauna aceste grade de rudenie care îi separă de restul.

Astfel că, luând în calcul toate cele menționate anterior, dacă ești invitat la un botez, mergi în pereche, în București, la nişte prieteni şi aveți un venit cuprins între 3.000 şi 4.500 de lei, iar evenimentul are loc într-o zi de sâmbătă, într-un restaurant normal, fără pretenții, atunci ar fi bine să lăsați în plic o sumă cuprinsă între 750 şi 900 de lei.

Sursă: radioimpuls.ro

 

Taguri: