Nunta și botezul sunt două evenimente extrem de importante în viața oricărui om. Amândouă implică și o ceremonie religioasă, care bineînțeles că înseamnă și o anumită sumă de bani.
Cât costă biserica, pentru o nuntă sau un botez
Pe lângă petrecerea de la restaurant, nunta sau botezul aduc cheltuieli suplimentare și pentru ceremonia de la biserică. În mod normal, nu există o anumită taxă cerută de preoți, pentru astfel de ceremonii.
În general, fiecare biserică își stabilește tariful, în funcție de locație, de renume sau de numărul de preoți care oficiază slujba.
Dacă aveți planificat un astfel de eveniment anul acesta, este important să știți că prețurile pentru o nuntă sau un botez la biserică pornesc de la 200 de lei și pot sări de 1.200 de lei. Nu veți primi chitanță de fiecare dată sau nu pentru toată suma.
În mod normal, ceremonia religioasă este plătită de nași, atât în cazul unei cununii, cât și în cazul unui botez.
Banii care sunt dați în biserică sunt folosiți, cel puțin teoretic, pentru întreținerea respectivului lăcaș.
Ca să vă faceți o idee mai clară, iată care sunt prețurile cerute de câteva dintre cele mai cunoscute biserici din capitală:
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
Biserica Sfântul Silvestru
Pentru o nuntă care va fi ținută de 4 preoți, tariful este de aproximativ 1.000 de lei. Botezul costă la jumătate.
Biserica „Domnița Bălașa”
La această biserică, preoții cer 600 de lei pentru un botez și 1.000 pentru nuntă. Slujba va fi ținută de 3 preoți și în acest preț intră și corul.
Biserica Sfântul Anton
Pentru cununia religioasă se achită 800 de lei, iar pentru botez 400 de lei.
Biserica Sf. Gheorghe cel Nou
Nunta costă 400 de lei, iar botezul 300. Nu veți avea însă corul inclus în această sumă.
Biserica Sf. Elefterie
Dacă vreți să vă căsătoriți în această biserică, taxa este de 1.500 de lei, dar veți primi și chitanță. Veți avea 4 preoți și un cor. Botezul costă în jur de 1.000 de lei.
Ce trebuie să aveți la cununia religioasă
Taina Cununiei este a șasea Taina Sfântă și implică o serie de reguli, care trebuie respectate. Astfel, înainte de a vă căsători religios, este bine să vă spovediți.
Conform Vechiului Testament, Dumnezeu a spus, referitor la căsătorie: "Creșteți și vă înmulțiți și umpleți pământul și-l stăpâniți".
Și în Noul Testament se menționează Sfânta Taină a Căsătoriei: "Pentru aceea va lăsa omul pe tatăl său și pe mama sa și se va lipi de femeia sa și vor fi amândoi un trup, asa încât nu mai sunt doi, ci un trup. Deci ce a împreunat Dumnezeu, omul să nu despartă. Bărbatul este cap femeii, precum și Hristos este capul Bisericii”.
Aveți grijă să nu uitați certificatul de căsătorie civilă, atunci când mergeți la cununia religioasă. De asemenea, veți avea nevoie de următoarele:
- două verighete de aur
- două lumânări de cununie
- o sticlă de vin roșu
- pișcoturi
- bomboane.
Nașii trebuie să fie cununați religios, în credința ortodoxă, dacă slujba se ține într-o biserică ortodoxă. De asemenea, mirii trebuie să fie botezați creștini ortodocși.
Nunțile nu se fac în zilele de post, dar nici în zilele în care este vreo sărbătoare mare.
Atunci când vine vorba despre un botez, va trebui, de asemenea, să țineți cont de unele cerințe. Să aveți la dumneavoastră certificatul de naștere al copilului.
Veți avea nevoie de nași, dar nu este obligatoriu ca aceștia să fie cununați religios. Vă trebuie o singură lumânare de botez, ulei, un prosop și hăinuțele copilului.
Găsiți în toate magazinele de specialitate seturi de botez, care conțin absolut tot ceea ce aveți nevoie pentru slujba de creștinare a micuțului.