Câți bani trebuie să dai la un botez în 2024?

Autor: Bianca Vidoi

Care este suma potrivită pe care trebuie să o oferim la un botez în anul 2024

Sursa: gandul.ro

Botezul reprezintă un moment foarte important pentru un copil, dar și pentru părinții acestuia, iar în funcție de gradul de rudenie, suma oferită diferă.

Deși botezul are o însemnătate spirituală foarte mare pentru părinții și rudele copilului, acest eveniment reprezintă și o cheltuială foarte mare pentru ca totul să fie de neuitat. Invitațiile la botez au început deja să fie oferite de către părinți, motiv pentru care fiecare persoană trebuie să afle care este suma pe care trebuie să o oferim în cadrul unui astfel de eveniment. 

Câți bani trebuie să dai la un botez în 2024

Suma pe care invitații la botez trebuie să o ofere în cadrul acestui eveniment poate să difere în funcție de gradul de rudenie dintre părinții copilului și persoana invitată, dar și în funcție de regiunea în care are loc botezul, dacă acesta este organizat la un restaurant sau la cort sau în funcție de ziua în care botezul are loc.

În cazul în care acest botez nu este singurul eveniment la care veți lua parte în anul 2024, atunci trebuie să aveți un buget bine stabilit, astfel încât sumele pe care le oferiți să fie

alese în funcție de criteriile amintite mai sus. Dacă alegeți să mergeți la un botez alături de partener, atunci suma pe care trebuie să o puneți în plic este mai mare, de aproximativ 900- 1.100 de lei, însă această sumă poate să crească dacă sunteți apropiați de părinții copilului sau dacă evenimentul are loc într-o locație extravagantă.

Citește și: Când nu se fac botezuri în 2024? Zilele în care nu se fac încreștinări

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Dacă botezul la care trebuie să mergeți nu are loc într-o locație cunoscută pentru prețurile piperate și nu sunteți atât de apropiați de părinții copilului, atunci bugetul pe care îl alocați pentru dar poate să fie mai mic, acesta ajungând între 600- 800 de lei, în special dacă botezul nu are loc în București sau alte astfel de orașe mari. Există însă și situații în care invitații pot să aducă și daruri pe lângă banii din plic de la finalul evenimentului, ceea ce oferă mai multe variante prietenoase cu bugetul fiecăruia.

Ce atribuții au nașii de botez în anul 2024

Părinții spirituali ai unui copil sunt aleși cu multă grijă de către părinți, în principal după calitățile pe care le inspiră și pe care și-ar dori ca cel mic să le observe în jurul lui, însă părinții aleg să pună în acest rol important și persoanele apropiate, precum prieteni sau membrii au familiei, astfel încât să existe o conexiune cât mai apare. 

Nașii de botez ai unui copil au mai multe atribuții în ziua în care acesta este botezat, dar și înainte de acest eveniment important. Nașii trebuie să aducă lumânările ce vor fi aprinse în ziua botezului în semn de lumină spirituală și protecție pentru copil. Dacă copilul botezat este fetiță, atunci aceasta o să fie ținută de către nașă, iar dacă este băiat, atunci o să fie ținut în brațe de către naș în momentul în care părinții spirituali vor rosti lepădările de botez.

După momentul în care copilul este trecut prin apa sfântă ce l-a conectat pe acesta cu Dumnezeu, nașa este cea ce i-a pregătit hainele și cea care îl va îmbrăca pe cel mic. Urmează astfel înconjurarea mesei din biserică la care participă nașii și părinții copilului, după care preotul se va așeza în fața ușilor împărătești, după care nașul sau nașa se închină, primindu-l astfel pe copil.

În majoritatea regiunilor din țară, nașa este cea ce prinde în pieptul invitaților cruciulițele, dar părinții spirituali ai copilului sunt și cei ce vor achita taxa de botez la biserică.