Câți bani vor primi pensionarii la recalculare! Ministrul Muncii și Șeful Casei de Pensii au vorbit despre majorările la care trebuie să se aștepte românii

Autor: Diana Ghita

Mulți bătrâni vor beneficia de creșteri substanțiale

Sursa: Unsplash; Profimedia

De la 1 septembrie, pensionarii din România vor vedea o creștere semnificativă a veniturilor, în contextul recalculării pensiilor, care se va face în mai multe etape.

Recalcularea pensiilor va aduce o creștere suplimentară de 10 miliarde de lei în septembrie, echivalentul a 2,5 miliarde de lei pe lună. În funcție de numărul de pensionari afectați, creșterea medie a pensiilor poate varia substanțial.

Câți bani vor primi pensionarii la recalcularea pensiilor

Conform Simonei Bucura Oprescu, ministrul Muncii, dacă 3.000.000 de pensii sunt recalculate, fiecare pensie ar putea crește, în medie, cu aproximativ 830 de lei, iar dacă numărul de pensii recalculat ajunge la 3.500.000,

majorarea medie ar fi de aproximativ 710 lei, scrie newsweek.ro.

Această majorare semnificativă va pune o presiune considerabilă pe bugetul de stat, cu un efort financiar de 2,5 miliarde de lei pe lună doar pentru recalcularea din septembrie. În plus, indexarea pensiilor cu 13,8% de la 1 ianuarie 2024 va continua să îngreuneze bugetul, necesitând fonduri suplimentare.

Citește și: Până când pot depune pensionarii adeverințele de sporuri la Casa de Pensii! Daniel Baciu a dat termenul final

Însă Daniel Baciu, președintele Casei de Pensii, a venit cu asigurări în acest sens, conform newsweek.ro: „Când s-a aprobat legea bugetului anul trecut, aceste venituri au fost vizate și de Comisia de buget-finanțe. Avem 10 miliarde în plus pentru cele patru luni de zile pentru anul 2024. Impactul va fi mai mare din 2025. Banii aceștia sunt, am apucat să le trimitem oamenilor deciziile, deci trebuie să le dăm și drepturile legitime după o viață de muncă”. 

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Adriana Bahmuțeanu a vorbit despre discriminările de care a avut parte din copilărie. Cum le-a depășit vedeta? „Cioara a ajuns în vârful pomului și tu ai rămas cărăuș de ziare.”

În câte etape se recalculează pensiile româniilor

Procesul de recalculare a pensiilor se desfășoară în mai multe etape, pentru a asigura că toate contribuțiile sociale sunt corect reflectate în veniturile pensionarilor.

La 1 ianuarie 2024, pensionarii au primit primele majorări, marcând începutul procesului de recalculare. Acest lucru a implicat o creștere a punctului de pensie de la 1.785 lei la 2.032 lei și a pensiei minime de la 1.125 lei la 1.281 lei, conform Legii nr.

360/2023.

Cea mai importantă etapă va avea loc la 1 septembrie, când pensionarii vor primi noile pensii recalculate. Aceste ajustări vizează în special persoanele care au lucrat mulți ani pe salarii mici.

Citește și: Anunț de ultimă oră despre pensiile românilor! Daniel Baciu spune ce se va întâmpla cu pensiile celor care au muncit peste 25 ani: „Începând cu data de 16 august”

Din toamnă și până la începutul anului viitor se va desfășura „mica recalculare”. Aceasta presupune includerea veniturilor nepermanente, cum ar fi primele, al 13-lea salariu și orele suplimentare, în baza de calcul a pensiei. Pensionarii trebuie să prezinte adeverințele necesare pentru a beneficia de aceste ajustări.

 


O nouă ediție plină de suspans a emisiunii ”Casa iubirii”. Sâmbătă, fetele și băieții au intrat cu o stare bună, însă Alexandra a ținut să-i reproșeze ceva lui Gagea.