Câți bani vor primi românii înapoi după recalcularea facturilor. Iată ce se întâmplă cu facturile compensate din decembrie și ianuarie

Autor: Amalia Georgescu
Actualizat: 01 nov 2022, 06:40

Enel va recalcula facturile compensate emise în decembrie și ianuarie  

Sursa: PixaBay

Clienții Enel Energie şi Enel Energie Muntenia vor primi bani înapoi în urma recalculării facturilor deja compensate din decembrie și ianuarie.

Enel Energie şi Enel Energie Muntenia a anunțat că începe recalcularea facturilor deja compensate în lunile decembrie și ianuarie. Prin această măsură, compania va ține cont de modificările menționate în actele normative de la finalul anului 2021. Ce sume de bani le-ar putea fi returnate consumatorilor?

Câți bani vor primi clienții Enel Energie şi Enel Energie Muntenia după recalcularea facturilor din decembrie și ianuarie?

Enel Energie şi Enel Energie Muntenia a anunțat că toate facturile emise în lunile decembrie și ianuarie au început să fie stornate. Compania și-a propus să recalculeze facturile pentru această perioadă pentru ca românii să beneficieze de schema de compensare. Cei care au plătit deja facturile vor beneficia de reducere, astfel că furnizorii Enel vor scădea valoarea lor din valoarea facturilor emise pe baza metodei de calcul ajustate.  

Principala modificare are legătură cu TVA-ul din facturi, menționată în actele normative de la finalul anului 2021. Deși veștile sunt bune pentru clienții Enel Energie şi Enel Energie Muntenia, sumele pe care le-ar putea primi înapoi consumatorii nu vor fi semnificative. Mai exact, în urma recalculării facturilor compensate din decembrie 2021 și ianuarie 2022, clienții ar putea primi, în medie, aproximativ 10 lei, sumă care poate să difere în funcție de valoarea facturii.

„Clienţii Enel Energie şi Enel Energie Muntenia eligibili beneficiază de prevederile schemei de compensare pentru consumul de energie electrică şi gaze naturale în sezonul rece 2021-2022, fapt reflectat şi în facturile emise în lunile decembrie şi ianuarie, aferente perioadei de consum noiembrie, decembrie şi parţial ianuarie. Pentru consumurile care s-au încadrat în schema de compensare la energie electrică, cele două companii de furnizare din cadrul Enel vor storna facturile deja emise cu schema de sprijin, pentru a reflecta pe deplin modul de calcul menţionat în actele legislative, în contextul modificării succesive a acestora.

Furnizorii Enel depun toate eforturile pentru a reflecta în facturi beneficiile acordate prin schema de compensare şi îşi asigură clienţii că vor continua să aplice acest sprijin, în conformitate cu reglementările în vigoare”,  se arată în comunicatul Enel, potrivit digi24.ro.

Noile măsuri sunt menite să vină în sprijinul consumatorilor, astfel încât să fie aplicate reglementările în vigoare.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: Cum verifici dacă a fost aplicată compensarea pentru factura la curent. Detaliul la care trebuie să fii atent

ANRE a amendat Enel cu 400.000 de lei pentru nerespectarea legii privind compensarea şi plafonarea facturilor la gaze 

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a decis să amendeze Enel cu 400,000 de lei pentru că nu ar fi aplicat schema de sprijin în cazul facturilor pentru gaze naturale.

ANRE a constatat, în urma verificărilor, că schema de sprijin a fost aplicată de Enel doar pentru energie electrică.

„În urma verificărilor efectuate, s-a constatat că societăţile Enel Energie şi Enel Energie Muntenia au emis facturi aferente consumului de energie electrică pentru luna noiembrie 2021 conţinând schema de sprijin prevăzută de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 118/2021, aprobată prin Legea nr. 259/2021. În ceea ce priveşte domeniul gazelor naturale, societăţile Enel Energie şi Enel Energie Muntenia nu au emis facturi clienţilor beneficiari ai schemei de sprijin prevăzută de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 118/2021, aprobată prin Legea nr. 259/2021, pentru consumul de gaze naturale aferent lunii noiembrie 2021.

Pentru faptele săvârşite în domeniul gazelor naturale, societăţile în cauză au fost sancţionate cu amendă contravenţională după cum urmează: Enel Energie- 200.000 lei şi Enel Energie Muntenia- 200.000 lei. Totodată, au fost dispuse măsuri pentru restabilirea legalităţii în sensul facturării consumului de gaze naturale aferent lunii noiembrie 2021 şi aplicarea schemei de sprijin beneficiarilor acesteia”, a precizat Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE).

Ulterior, Enel a reacționat, precizând că au fost respectate toate reglementările în vigoare și că, în cadrul companiei, au fost făcute eforturi mari pentru implementarea schemei reglementate prin acte legislative succesive.