Câți bani vor primi tinerii care se căsătoresc în 2021 de la stat

Autor: Raluca Ionita
Actualizat: 07 mai 2021, 10:21

Tinerii care au decis să se căsătorească în 2021 vor primi de la stat o sumă de bani. Pentru a beneficia de ea, trebuie însă să îndeplinească anumite condiții.

V-ați hotărât să faceți pasul cel mare în 2021? Ei bine, statul le oferă tinerilor care se căsătoresc un stimulent financiar. Acesta poate fi solicitat în maximum 45 de zile de la data oficierii căsătoriei.

Primă de la stat pentru tinerii căsătoriți 

Tinerii care vor să-și unească destinele în 2021 vor primi de la stat o sumă de bani, care reprezintă, de fapt, un stimulent financiar pentru întemeierea unei familii. 

Astfel, fiecare cuplu va primi suma de 1.500 de lei, net. Aveți însă grijă că nu oricine poate beneficia de această primă de căsătorie. Iată ce condiții trebuie să îndepliniți, dacă vreți să primiți acești bani:

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

  • cel puțin unul dintre soți trebuie să fie la prima căsătorie
  • cel puțin unul dintre soți trebuie să aibă are domiciliul sau viza de reședință pe raza municipiului București, cu cel puțin 6 luni înainte de depunerea cererii de căsătorie
  • cel puțin unul dintre soți trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18 și 35 ani
  • soții nu trebuie să aibă datorii neeșalonate către bugetul local

Dacă vă încadrați în aceste categorii, trebuie să depuneți o cerere la CTMB, Centrul de Servicii Comunitare Integrate pentru

Tineri al Municipiului Bucuresti. Cererea trebuie să fie însoțită și de o copie a certificatului de căsătorie, care să fie conform cu originalul. 

Atenție însă că această cerere trebuie depusă în maximum 45 de zile de la încheierea căsătoriei. Pe lângă certificatul de căsătorie, soții trebuie să depună și următoarele acte:

  • Cerere tip (se completează de către soțul care este titularul contului bancar)
  • Acordul privind prelucrarea datelor cu caracter personal, care se va semna și se va completa de către ambii soți, în fața reprezentantului de la Biroul pentru Relații cu Publicul al CTMB 
  • Copie conformă cu originalul a cărții de identitate a ambilor soți, valabile la momentul depunerii, cu numele de familie purtat după căsătorie; în cazul sotului care își schimbă numele dupa căsătorie copiile C.I vor fi în incidența prevederilor art.4, alin. 5 din Lege a 551/2020 și vor fi acceptate si copiile C.I. conforme cu originalul, cu numele purtat anterior căsătoriei
  • Extras de cont, din care să reiasă titularul contului și codul IBAN. Titularul contului va fi și semnatarul cererii.
  • Act doveditor prin care cel puțin unul din soți atestă domiciliul sau reședința în municipiul București, cu cel puțin 6 luni înainte de depunerea cererii
  • Certificate de atestare fiscală, din care să reiasă faptul că beneficiarii nu au datorii sau au datorii eșalonate către bugetul local

Acte necesare pentru căsătoria civilă

Bineînțeles că, înainte de a beneficia de această primă de la stat, trebuie să faceți cununia civilă. Pentru asta, trebuie să mergeți personal la sediul primăriei la care vreți să aibă loc evenimentul și să aveți pregătit dosarul cu toate actele necesare. 

Documentele se depun cu 14 zile înainte de data la care va avea loc fericitul eveniment.

Asta pentru că viitorii soți trebuie să aducă certificatele prenupțiale, care sunt valabile doar 14 zile de la emitere. Așadar, aveți mare grijă să vă încadrați în această perioadă. 

Dosarul cu actele necesare cununiei civile trebuie să conțină următoarele: 

  • actul de identitate al viitorilor soți, în original și în copie
  • certificatul de naștere al viitorilor soți, în original și în copie
  • certificatele prenupțiale ale viitorilor soți, valabile 14 zile calendaristice de la data emiterii, care trebuie să conţină menţiunea expresă că persoana se poate sau nu se poate căsători
  • dacă unul din soți a mai fost căsătorit anterior, trebuie aduse și documentele în original și copie (traduse și legalizate, dacă e cazul) din care să reiasă că a fost desfăcută căsătoria anterioară și că persoana se poate căsători din nou (actul de divorț sau un certificat de deces al fostului soț, în funcție de situație)
  • declarație din care să rezulte că cei doi soți nu cunosc niciun motiv de natură legală care să împiedice încheierea căsătoriei.

În ziua în care are loc cununia civilă, viitorii soți trebuie să aducă și doi martori. Aceștia vor atesta faptul că soții și-au exprimat consimțământul de căsătorie. Martorii trebuie să fie apți, din punct de vedere psihic, să ateste căsătoria. 

Puteți alege martori pe oricine, indiferent că este vorba de rude sau de prieteni.