Câți bani vor primi românii după recalcularea pensiilor: Simona Bucura-Oprescu "Vom avea un moment important al aplicării legii pensiilor - septembrie 2024...”

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 26 feb 2024, 23:37

Simona Bucura-Oprescu a vorbit despre recalcularea pensiilor și despre sumele de bani pe care are urma să le primească pensionarii.

Recalcularea pensiilor reprezintă un subiect de mare interes în România, generând o așteptare tensionată în rândul pensionarilor. Cu promisiuni guvernamentale că veniturile lor vor cunoaște o creștere semnificativă, românii așteaptă cu sufletul la gură deciziile de recalculare. În mijlocul incertitudinii și speranței, declarațiile oficiale privind apropierea finalizării procesului de recalculare aduc un strop de optimism în rândul populației.

Câți bani vor primi pensionarii în septembrie?

Potrivit romaniatv.net, în contextul schimbărilor legislative și al promisiunilor guvernamentale, românii se află într-o așteptare tensionată, cu sufletul la gură, în privința recalculării pensiilor. Speranța lor este că aceste promisiuni se vor concretiza într-o realitate palpabilă, iar veniturile lor vor cunoaște o creștere semnificativă începând din luna septembrie. Odată cu trecerea timpului, pensionarii devin tot mai nerăbdători să afle cât vor primi după această recalculare, iar așteptările și incertitudinile în acest sens sunt în creștere.

Recalcularea pensiilor este un subiect de maxim interes în rândul populației, cu atât mai mult cu cât implică un impact direct asupra bunăstării și siguranței financiare a milioane de români. În acest context, declarațiile emise de oficialii guvernamentali privesc în mare măsură să calmeze spiritul agitat al populației și să ofere asigurări că această proces important se va derula cu transparență și eficiență.

Potrivit ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, procesul de recalculare este într-o fază avansată, apropiindu-se de finalizare, cu peste 95% dintre pensii recalculate.

Totuși, această informație nu este suficientă pentru a liniști complet spiritul agitat al pensionarilor, care își doresc claritate și certitudine în ceea ce privește viitorul veniturilor lor lunare.

Simona Bucura Oprescu a declarat că: „Suntem pregătiți. Am lucrat in paralel. Pe de o parte, împreună cu colegii de la casele de pensii, procesul de recalculare se apropie de finalizare, avem peste 95% recalculate. Au mai rămas cazurile mai grele.

Finalizăm și normele, vom fi gata la termen. Normele sunt cel puțin la fel de importante precum legea în sine”.

Deciziile de recalculare sunt așteptate să fie comunicate până la sfârșitul lunii august, conform declarațiilor ministrului Muncii. Această veste bună aduce un strop de optimism în rândul pensionarilor, însă incertitudinea cu privire la impactul acestei recalculări rămâne în continuare.

Simona Bucura Oprescu a subliniat că recalcularea pensiilor va fi făcută pentru toți românii, fără nicio excepție, iar aceștia nu vor fi lăsați în neclaritate.

În plus, oficialul guvernamental a promis că românii vor primi deciziile cu privire la noile sume de pensie începând din luna august, ceea ce ar trebui să ofere un sentiment de certitudine și de siguranță financiară pentru cei mai mulți dintre pensionari.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: O anumită categorie de români se poate pensiona cu cinci ani mai devreme: Când urmează să fie trimise deciziile de recalculare a pensiilor

Aplicarea noii legi va aduce schimbări semnificative în veniturile pensionarilor

Este de așteptat ca aplicarea noii legi a pensiilor să aducă schimbări semnificative în veniturile pensionarilor, începând cu luna septembrie. Ministrul Muncii a subliniat că fiecare pensie va fi recalculată conform prevederilor legii și că niciun pensionar nu va fi uitat sau lăsat în afara acestui proces. Astfel, recalcularea pensiilor reprezintă un moment crucial în îmbunătățirea echității în sistemul de pensii din România și în asigurarea unui trai mai demn pentru toți românii care au contribuit la sistemul de asigurări sociale.

„Vom avea un moment important al aplicării legii pensiilor- septembrie 2024. Împreună cu colegii de la Casa Naţională de Pensii Publice şi colegii de la Direcția de Asigurări Sociale din minister, acum lucrăm la finalizarea normelor de aplicare a legii 360/2023, care presupune recalcularea tuturor pensiilor românilor şi insist pe acest aspect fiindcă, cu toate că avem peste o lună de când a fost publicată noua lege, încă sunt întrebată de unii români dacă şi pensia dânșilor va fi recalculată. Da, dragii noştri! Fiecare pensie va fi recalculată. Dumneavoastră nu veți fi puși pe drumuri pentru asta. Pentru asta avem, pe de o parte, un plin proces început deja de colegii noştri de la Casele Teritoriale de Pensii de digitalizare a dosarelor de pensii, astfel încât toate dosarele să fie reevaluate, toate informațiile pensionarilor să fie în sistem, toate acestea să fie scanate şi să avem o arhivă electronică, o bază de date electronică, iar după finalizarea normelor, şi ne dorim să fim gata cât mai rapid, legea prevede 90 de zile pentru elaborarea normelor, dar noi ne străduim să fim gata mai rapid.

Citește și: Ce români se pot pensiona anticipat? Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a explicat condițiile

După finalizarea lor la minister, dorim să le discutăm cu societatea românească, cu partenerii sociali, cu Comisia Europeană cu care avem acest agrement pe jalonul 214- reforma sistemului public de pensii, după care să fie finalizat soft-ul pentru recalculare, instruiți colegii noştri din casele teritoriale de pensii şi apoi românii vor începe, noi estimăm că undeva în luna mai a anului 2024, să îşi primească până la sfârşitul lunii august deciziile cu pensiile recalculate” a mai precizat Simona Bucura-Oprescu.

În final, recalcularea pensiilor este așteptată să aducă o creștere semnificativă a veniturilor pentru mulți pensionari, iar acest lucru este văzut ca un pas esențial în asigurarea unei bătrâneți mai sigure și mai confortabile pentru toți românii. Totodată, este esențial ca procesul să se desfășoare într-un mod transparent și echitabil, asigurând astfel încrederea și respectul față de cei care au contribuit pe parcursul întregii lor vieți la sistemul de pensii din România.