Câți soldați americani trimite Kamala Harris în România: „Am văzut cum ați primit refugiați și știm greutățile pe care le întâmpinați. Ați arătat așa mult curaj”

Autor: Lavinia Medrea
Actualizat: 11 mar 2022, 20:31

Câți soldați americani trimite Kamala Harris în România: „Am văzut cum ați primit refugiați și știm greutățile pe care le întâmpinați. Ați arătat așa mult curaj”

Sursa: Facebook Klaus Iohannis

Kamala Harris, vicepreședinta Americii, a ajuns astăzi, în vizită oficială, în România, pe fondul războiului ruso-ucrainean.

Prin prisma vizitei vicepreședintei americane, SUA vrea să își arate susținerea statelor de pe Flancul Estic al NATO.

Kamala Harris trimite soldați americani în România, în semn de susținere

În conferința de presă pe care a susținut-o împreună cu președintele Klaus Iohannis, la Cotroceni, Kamala Harris le-a mulţumit românilor pentru curajul şi pentru generozitatea de care au dat dovadă faţă de refugiaţii ucraineni.

Vicepreședinta americană a precizat, din nou, de angajamentul SUA față de articolul 5, numindu-l „absolut ferm” și a redat mesajul transmis și de președintele Joe Biden încă de când a început războiul dintre Rusia și Ucraina, și anume că „un atac asupra unui stat NATO, este un atac asupra NATO” și că „Statele Unite vor apăra fiecare centimetru din teritoriul statelor NATO”.

Citeste si: Vicepreședintele SUA a sosit în România și s-a întâlnit cu Klaus Iohannis! Kamala Harris ne dă asigurări: Vom apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO

Pe lângă asta, Kamala Harris a declarat pentru prima dată despre Rusia că  „orice atac intenționat asupra civililor este oribil și este o crimă”. Răspunsul vicepreședintei americane a venit la o zi după ce a solicitat o anchetă internațională care să aibă în vedere crimele comise de Kremlin asupra civililor din Ucraina.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Dacă vorbim despre suplimentarea trupelor NATO în România, Kamala Harris a transmis că SUA și-a luat angajamentul de a apăra România, fiind o situație dinamică care este tot timpul evaluată.

De asemenea, Klaus Iohannis a vorbit despre parteneriatul strategic bilateral și angajamentul SUA pentru siguranța României și a aliaților NATO de pe flancul estic.

„NATO va acționa fără ezitare pentru apărarea fiecărui stat aliat, inclusiv a României”, a mai declarat Klaus Iohannis, adăugând că acesta „este un scenariu pe care cu toții dorim să-l evităm”

Citeste si: Ultimă oră! Vladimir Putin, anunț neașteptat despre negocierile cu Ucraina: „Există unii paşi pozitivi”

Privitor la atacurile din Mariupol, Klaus Iohannis a declarat că „este de neacceptat să vedem astfel de imagini în secolul 21 într-un război în Europa” și că aceste acțiuni trebuiesc documentate pentru că, la momentul potrivit, instanțele și autoritățile să sesizeze acest fapte și să se decidă la nivel internațional dacă reprezinte crime de război, cine este vinovat și ce sancțiuni trebuie să plătească. 

Klaus Iohannis a mai spus că în ședința de astăzi, pe care a avut-o cu Kamala Harris, s-a vorbit și despre problema flancului estic „care trebuie să fie puternic și

bine echilibrat”.