Prin prisma vizitei vicepreședintei americane, SUA vrea să își arate susținerea statelor de pe Flancul Estic al NATO.
Kamala Harris trimite soldați americani în România, în semn de susținere
În conferința de presă pe care a susținut-o împreună cu președintele Klaus Iohannis, la Cotroceni, Kamala Harris le-a mulţumit românilor pentru curajul şi pentru generozitatea de care au
Vicepreședinta americană a precizat, din nou, de angajamentul SUA față de articolul 5, numindu-l „absolut ferm” și a redat mesajul transmis și de președintele Joe Biden încă de când a început războiul dintre Rusia și Ucraina, și anume că „un atac asupra unui stat NATO, este un atac asupra NATO” și că „Statele Unite vor apăra fiecare centimetru din teritoriul statelor NATO”.
Pe lângă asta, Kamala Harris a declarat pentru prima dată despre Rusia că „orice atac intenționat asupra civililor este oribil și este o crimă”. Răspunsul vicepreședintei americane a venit la o zi după ce a solicitat o anchetă internațională care să aibă în vedere crimele comise de Kremlin asupra civililor din Ucraina.
Dacă vorbim despre suplimentarea trupelor NATO în România, Kamala Harris a transmis că SUA și-a luat angajamentul de a apăra România, fiind o situație dinamică care este tot timpul evaluată. De asemenea, Klaus Iohannis a vorbit despre parteneriatul strategic bilateral și angajamentul SUA pentru siguranța României și a aliaților NATO de pe flancul estic.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
„NATO va acționa fără ezitare pentru apărarea fiecărui stat aliat, inclusiv a României”, a mai declarat Klaus Iohannis, adăugând că acesta „este un scenariu pe care cu toții dorim să-l evităm” .
Citeste si: Ultimă oră! Vladimir Putin, anunț neașteptat despre negocierile cu Ucraina: „Există unii paşi pozitivi”
Privitor la atacurile din Mariupol, Klaus Iohannis a declarat că „este de neacceptat să vedem astfel de imagini în secolul 21 într-un război în Europa” și că aceste acțiuni trebuiesc documentate pentru că, la momentul potrivit, instanțele și autoritățile să sesizeze acest fapte și să se decidă la nivel internațional dacă reprezinte crime de război, cine este vinovat și ce sancțiuni trebuie să plătească.
Klaus Iohannis a mai spus că în ședința de astăzi, pe care a avut-o cu Kamala Harris, s-a vorbit și despre problema flancului estic „care trebuie să fie puternic și bine echilibrat”.