Cei mai mulți dintre acești refugiați au ajuns în statele vecine, inclusiv în Cehia, Republica Moldova, Polonia, România, Slovacia și Ungaria. Criza refugiaților din urma războiului pe care l-a declanșat Rusia împotriva Ucrainei, din punct de vedere al vitezei și amplorii luate, este pe locul următor după cel de-al Doilea Război Mondial.
Câți ucraineni s-au stabilit până în prezent în România
Granițele României au început să primească refugiați ucrainieni încă din data de 24 februarie 2022, ziua în care a început conflictul militar. De la începutul războiului și până în prezent, peste 1,6 milioane de ucraineni au sosit în România. Dintre aceștia, aproximativ 84.662 de persoane sunt încă în țară.
Din acești refugiați, aproximativ 33% dintre aceștia mulți sunt separate de părinți sau de tutorele legal și sunt nevoiți să călătorească împreună cu grupuri din care fac parte rude, străini, doar pentru a scăpa de spaima trăită. De la data de 24 februarie, circa 4.083 de copii neînsoțiți au ajuns în România, dintre care 221 sunt acum în sistemul de protecție al statului, aceștia nu pot fi adoptați deoarece sunt în grja statului Român la cererea guvernului Ucrainean și se vor întoarce în țara lor natală la sfârșitul războiului.
Citeste si: Volodimir Zelenski cere interzicerea presei ruse de stat pe întreg teritoriul UE
Cum îi ajută statul Român pe ucrainenii refugiați în țara noastră
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
UNICEF împreună cu alte agenții internaționale face parte din grupul operativ de răspuns condus de Guvernul României, care coordonează măsurile naționale de răspuns pentru criza refugiaților.
UNICEF se concentrează pe trei aspecte:
-îngrijirea și protecția copiilor și a familiilor vulnerabile,
-asigurarea accesului egal pentru copii, adolescenți și femei la servicii medicale care salvează vieți
-educație pentru toți copiii de vârstă școlară prin susținerea integrării lor în sistemul național.
UNICEF împreună cu Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse prin Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, primării, ONG-uri locale au înființat și ajută la funcționarea centrelor Blue Dot, ce se află la punctele de trecere a frontierei și pe traseele de călătorie anticipate ale fluxurilor majore de refugiați.
Sursa: unicef.org