Cauciucuri de iarnă 2022. Când se schimbă anvelopele și ce amenzi riscă șoferii care nu respectă legea

Autor: Amalia Georgescu
Actualizat: 17 aug 2023, 00:00

Cauciucurile de iarnă sunt obligatorii în sezonul rece

Sursa: unsplash

Șoferii sunt obigați să folosească anvelope de iarnă atunci când temperatura din termometre scade. Iată când se pun cauciucurile de iarnă în 2022 și ce amenzi pot primi cei care nu respectă legea.

În sezonul rece, cauciucurile de iarnă sunt necesare pentru circulația în condiții de siguranță pe drumurile publice. Iată când trebuie schimbate anvelopele în 2022 și înlocuite cu cauciucuri de iarnă.

Când se pun cauciucurile de iarnă în 2022? 

Când vine vorba despre montarea cauciucurilor de iarnă, codul rutier nu prevede o dată exactă, însă există o serie de reglementări în acest sens de care șoferii ar trebui să țină cont.

Mai exact, potrivit legii în vigoare, cauciucurile de iarnă 2022 se montează în momentul în care drumurile publice sunt acoperite cu zăpadă, gheață sau polei. În aceste condiții, șoferii sunt obligați să aibă mașinile echipate cu anvelope de iarnă, iar în caz contrar riscă amenzi usturătoare.

Codul rutier nu prevede un termen-limită până la care să fie puse cauciucurile de iarnă, însă atunci când temperatura din termometre scade și sunt anunțate precipitații sub formă de lapoviță sau ninsoare, șoferii trebuie să ia în calcul acest aspect.

De obicei, montarea cauciucurilor de iarnă se face spre finalul lunii octombrie și începutul lunii noiembrie, aceasta fiind perioada din an în care temperaturile scad destul de mult. 

„Este important de reținut că legea NU prevede o dată limită de la care autovehiculele trebuie dotate cu anvelope de iarnă sau o temperatură minimă care să declanșeze procesul. Așadar, anvelopele specifice sunt necesare dacă mașina circulă pe un drum public acoperit cu gheață, polei sau zăpadă, indiferent de anotimp, iar de la momentul elaborării legii aceste prevederi nu au suferit modificări”,  precizează Registrul Auto Român (RAR), potrivit avocatnet.ro.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Astfel, indiferent de anotimp, în cazul în care drumurile publice sunt acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, conducătorii auto sunt obligați să aibă cauciucuri de iarnă. 

Citește și: E oficial. Care sunt ultimele modificări aduse Noului Cod Rutier. Ce riscă șoferii care parchează neregulamentar

Ce amenzi riscă șoferii care circulă fără cauciucuri de iarnă în 2022? 

Circulația pe drumurile publice acoperite de zăpadă, gheață sau polei fără a avea mașinile echipate corespunzător, adică fără cauciucuri de iarnă, atrage după sine amenzi usturătoare pentru conducătorii auto.

Mai exact, cei care încalcă legea riscă amenzi între 1,305 lei și 2,900 de lei, fapta fiind încadrată în clasa a IV-a de sancțiuni, ceea ce înseamnă între 9 și 20 de puncte amendă. Pe lângă amenda pe care sunt nevoiți să o achite, conducătorii auto care sunt prinși pe drumurile publice fără cauciucuri de iarnă vor rămâne și fără certificatul de înmatriculare sau de înregistrare ori dovada înlocuitoare a acestuia. 

Cauciucuri de iarnă 2022. La ce ar trebui să fie atenți șoferii atunci când își aleg anvelopele de iarnă? 

Pentru ca anvelopele să fie potrivite pentru iarnă, acestea trebuie să aibă una din următoarele inscripții: „M+S”, „M.S” sau „M&S”. Aceste două inițiale provin din limba engleză, M de la mud, adică noroi, iar S de la snow, adică zăpadă. În cazul în care cauciucurile au aceste inscripții, atunci sun potrivite pentru echiparea mașinii pe timp de iarnă.

Mai sunt și anvelope care pe lângă această inscripție mai au și un fulg de nea, ele putând fi folosite în condiții grele de iarnă, atunci când este vorba despre precipitații abundente și ger.

Deși prezintă inscripțiile menționate mai sus, unele cauciucuri de iarnă pot fi ineficiente, asta dacă sunt foarte vechi. Astfel, înainte de a le monta, șoferii trebuie să verifice anul fabricației (DOT), dar și adâncimea profilului. 

Citește și: Cod rutier 2022. Gestul care îi poate costa scump pe șoferi. Polițiștii locali pot da amenzi usturătoare celor care nu se conformează noilor reglementări