Cauți să îți cumperi cauciucuri de iarnă? Află cum să faci cea mai bună alegere

Author: Oana Picerea

Trebuie să cumpăr anvelope de iarnă sau pot cumpăra doar lanțuri de zăpadă? Dacă te întrebi cum să alegi anvelopele potrivite pentru iarnă sau dacă ai nevoie de ele, iată răspunsurile la cele mai frecvente întrebări despre anvelopele de iarnă.

Ce trebuie să știi pentru a face o alegere înțeleaptă

 1. Am nevoie de anvelope de zăpadă?

Anvelopele de iarnă sunt importante pentru a conduce în siguranță dacă locuiești într-un loc unde este zăpadă, gheață, lapoviță sau ploaie înghețată. Sunt, de asemenea, opțiunea potrivită dacă faci în mod obișnuit excursii prin zone cu zăpadă sau prin munți în timpul lunilor reci.

2. Dacă anvelopele mele sunt marcate cu M+S, sunt bune pentru zăpadă?

Unele anvelope pentru toate anotimpurile au un rating M+S. Aceasta înseamnă noroi și zăpadă. Practic, aceste anvelope au un design mai agresiv al benzii de rulare pentru a oferi o tracțiune mai bună într-o varietate de condiții, folosind blocuri de rulare mai mari și distanțe mai largi între ele. De asemenea, scopul acestor anvelope de iarnă de la Anvelope-oferte.ro este de a obține o durată de viață optimă a anvelopelor împreună cu o performanță bună în majoritatea condițiilor meteorologice.

Dar asta nu înseamnă că sunt adecvate pentru condusul pe timp de iarnă. În condiții de alunecare, acestea nu oferă tracțiunea, controlul și distanța scurtă de oprire pe care o ai de la o anvelopă de zăpadă.

Dacă dorești să conduci în siguranță pe zăpadă sau gheață, căută anvelope fabricate cu compusul potrivit și marcate cu “Mountain Snowflake” (adică fulg de nea de munte, în traducere liberă din engleză). Aceasta înseamnă că au fost de fapt testate și certificate pentru a funcționa în condiții de iarnă.

3. Am anvelope all-season, așa că nu am nevoie de anvelope de zăpadă.

Gresit. Nu crezi? Dacă trebuie să conduci pe drumuri înzăpezite sau înghețate, numai anvelopele de iarnă îți vor oferi o bună capacitate de oprire și o manevrabilitate sigură. Acest lucru se datorează faptului că sunt construite foarte diferit. 

Cum? Complet diferit. Anvelopele de vară și pentru toate anotimpurile sunt fabricate cu un compus de cauciuc mai rigid. Acest lucru ajută anvelopa să-și păstreze forma atunci când rulează pe trotuarul fierbinte. 

Anvelopele de iarnă sunt fabricate din cauciuc hidrofil, care este “iubitor de apă“ și care rămâne mai moale și mai flexibil pe vremea de iarnă. Acest cauciuc mai flexibil este unul dintre motivele pentru care obți mai multă tracțiune pe zăpadă și gheață.

Un alt motiv este designul benzii de rulare. Anvelopele de iarnă au caneluri mai mari între blocurile de benzi de rulare iar acestea au, de asemenea, margini neregulate, ascuțite.

4. Este în regulă să cumperi anvelope de iarnă uzate?

Înainte de a sări pe acel set de anvelope de iarnă folosite, alege să faci trei verificări rapide. În primul rând, verifică că au dimensiunea potrivită. 

Poți căuta seria de numere în manualul de utilizare al vehiculului sau chiar pe peretele lateral al anvelopelor existente, aproape de jantă. Dacă nu ești sigur(ă) că anvelopele pe care le iei în considerare sunt de dimensiunea corectă, sună la un dealer de anvelope și asigură-te.

În al doilea rând, măsoară adâncimea benzii de rulare folosind un indicator pentru adâncimea benzii de rulare a anvelopei. Alege să faci măsurători în mai multe locuri în canelurile fiecărei anvelope.

În al treilea rând, asigură-te că nu există nicio problemă cu uzura neuniformă. Este foarte obișnuit ca anvelopele să se uzeze diferit pe suprafață în timp. 

Conducerea cu anvelope nepotrivite sau aplicarea unei dimensiuni greșite pe vehicul nu îți va economisi bani pe termen lung. Practic, riști facturi mari de reparații pentru transmisia ta. Așa că gândește-te cu atenție dacă vei primi ceea ce plătești.

De asemenea, este o idee proastă să pui anvelopele de iarnă doar pe față sau pe spate. Acest lucru creează o mare diferență de tracțiune între osii. Și asta va însemna mai puțin control al direcției, nu mai mult.

Sursa Foto: Pexels.com

 


În a doua parte a ediției de astăzi din „Casa iubirii”, Patrick a chemat-o în camera roșie pe Bianca Giurcă, însă cei doi nu au vorbit despre ei, ci mai mult despre tensiunile cu care s-a confruntat concurenta.