Cazul șocant din Capitală ridică multe semne de întrebare deoarece, timp de 6 luni, autoritățile nu au detectat nimic suspect în toate instituțiile prin care bătrânii au trecut împreună cu escrocii- de la starea civilă la notariat.
Escrocii ar fi apelat la tortură şi abuzuri pentru a convinge victimele
Toți suspecții provin din aceeași familie, potrivit informațiilor furnizate de anchetatori: liderul rețelei și cinci femei- mama lui, partenera sa și trei surori.
În subsolul unei case, victimele, șase femei și bărbați cu vârste între 50 și 73 de ani, au fost descoperiți de polițiști. Aceștia dormeau pe saltele.
Membrii grupării au fost luați din pat, aruncați la pământ și conduși ulterior la secție pentru audieri.
Cum au acționat membrii grupării pentru a păcăli victimele
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Membrii grupării reușeau să câștige încrederea bătrânilor, pătrunzând în viețile lor sub diferite pretexte. Folosind scuza unor afecțiuni rapide, îi convingeau pe aceștia să încheie căsătorii. Cinci astfel de căsătorii ar fi avut loc în ultimii șase ani, cel mai recent în luna august a acestui an, când liderul rețelei, în vârstă de 46 de ani, s-a căsătorit cu o femeie de 72 de ani.
Înainte de a fi capturați, reușiseră să vândă deja două locuințe.
În locuința suspecților, polițiștii au descoperit suma de 22.000 de euro. Două femei colaborau cu escrocii, oferindu-le sfaturi juridice și învățându-i cum să întocmească procuri, succesiuni sau acte de vânzare-cumpărare.Pentru a determina victimele să-și cedeze locuințele, escrocii au recurs la tortură și abuzuri, inclusiv bătăi, jigniri și amenințări, potrivit anchetatorilor.
Doi dintre bătrâni au fost transportați direct la Spitalul Obregia pentru îngrijiri, în timp ce alți patru au fost aduși la secția de poliție pentru a relata experiența traumatizantă prin care au trecut.
Cu toate acestea, cazul rămâne unul misterios, întrucât niciuna dintre instituțiile statului nu a observat activitățile suspecte în legătură cu aceste căsătorii, fie că era vorba de ofițerul de la starea civilă în momentul în care mirii se prezentau, fie de notariat în momentul semnării actelor de vânzare, sau chiar asistenții sociali de la DGASPC care aveau în evidență bătrânii cu dizabilități.
Din păcate, două dintre victime au decedat după ce au căzut pradă acestei rețele.