Cazare mai scumpă în căminele studențești. Universități din România au mărit taxele din cauza facturilor mari la utilități. Noile costuri stabilite

Author: Bianca Vidoi
Actualizat: 28 iun 2023, 02:10

Taxele căminelor studențești ajung să se scumpească anul acesta cu până la 100 de lei

Sursa: Facebook Universitatea "Politehnica" din Timişoara

Luni va începe un nou an universitar, iar taxele căminelor studențești vor crește cu până la 100 de lei.

Prețul utilităților este mereu în creștere, iar din această cauză, căminele studențești își măresc taxele pentru cazare.

Citește si: Care este valoarea chiriilor înainte de începerea facultăților. Cluj-Napoca este orașul cu cele mai scumpe chirii

Cât au crescut taxele căminelor studențești din București

Cât vor plăti studenții pentru taxa căminelor din București
[Sursa: PixaBay]

Sunt mulți studenți care aleg să se cazeze la cămine, pentru că nu își permit să achite chiria la o garsonieră sau apartament, însă după eventuale scumpiri, studenților le este greu să plătească taxa căminelor studențești.

Academia de Studii Economice sau la Universitatea de Științe Agronomice din București au crescut taxele căminelor studențești cu 100 de lei din cauza facturilor care sunt din ce în ce mai mari.

Universitatea din București a decis ca acest an să mărească taxele căminelor studențești cu 10 lei. „În momentul de față, o cameră de cămin, în funcție și de gradul de confort, este între 160 de lei și 190 de lei pentru studenții de la buget și între 260 de lei și 310 lei pentru studenții de la taxă, taxele au crescut cu 10 lei față de anul trecut. Calculele au fost făcute conform facturilor pe care le primim și firește ne gândim și la studenți. Așteptăm să vedem ce înseamnă facturile pentru la iarnă, acum nu ne așteptăm la minuni, dar nu cred că vor avea de suferit studenții din cămine”, a explicat Mugur Zlotea, prorector al Universității din București.

Politehnica nu a mărit deloc taxele ale acestui an universitar. „Vom menține tarifele de cazare de anul trecut, un student va plăti 250 de lei pe lună, până în luna decembrie, când, din calculele pe acre le avem acum și ținând cont de faptul că universitatea

produce energie electrică și termică, putem să susținem acest tarif în funcție de evoluția gazului, ne așteptăm la o creștere între 20-70%. Este o cerere mult mai mare, enormă. Avem 20.000 de cereri pentru cazarea în căminele noastre, sunt 14.000 de locuri de cazare”, a explicat Mihnea Costoiu, rector al Universității Politehnica din București.

Cele mai ieftine camera costă aproximativ 160 de lei și cele mai scumpe, aproximativ 500 de lei. În costurile de cazare la căminele studențești sunt incluse și utilitățile, universitățile recomandă ca studenții să nu lase lumina aprinsă când nu e necesar sau să nu folosească aparate de încălzire.

Citește si: Mai mulți bani din partea statului pentru elevii care fac naveta. Ce sume ar putea primi elevii care învață în altă localitate decât cea în care locuiesc

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Cât au crescut taxele căminelor studențești din țară

Nici în restul țării situația nu este mai bună
[Sursa: PixaBay]

Studenții care vor sta în căminele Universității din Pitești vor da pentru cazare cu 75% mai mult ca anul trecut. La această taxă se pot adăuga și costuri suplimentare în cazul în care consumul de energie trece de un prag stabilit. Scumpirea îi face pe mulți studenți să își închirieze o garsoniera sau un apartament. Studenții la buget vor plăti pentru un loc de cazare în căminul studențesc 250 de lei, față de 140 de lei, iar studenții cu taxă vor scoate din buzunare 350 de lei, în loc de 200. 

,,Prețurile au fost majorate la studenții fără taxă de la 140 la 250 de lei și la studenții cu taxă, de la 200 la 350 de lei. În acești bani au incluși și 60 de KW, fiecare cameră a căminului fiind contorizată separat de ani buni, iar tot ce se consumă în plus se împarte pe cameră, la prețul la care este achiziționată energia electrică.", a declarat Marius Botofei, administrator cămin.

Studenții de la locurile cu taxă din cadrul Universității din Brașov vor ajunge să plătească până la  600 de lei pe lună pentru o cameră de două sau 3 persoane.

Tarife cu 20 la sută mai mari sunt și la Universitatea Petrol și Gaze din Ploiești, iar pentru a economisi și mai mulți bani, studenții nu vor mai putea să stea singuri în camerele de cămin.

Citeste si: Salarii de 9.000 de lei in România. Ce presupune jobul și ce trebuie să știi să faci pentru a-l obține

Sursa:  stirileprotv.ro, euronews.ro