Cazul revoltătotr al unei femei căreia îi iese o pensie de 867 lei, în loc de 2.174 lei! Asociația Nevăzătorilor protestează, după recalcularea pensiilor

Autor: Diana Ghita

Unei femei nevăzătoare i s-a redus considerabil pensia, în decizia de recalculare

Sursa: Unsplash

Recalcularea pensiilor conform noii legi a pensiilor a generat un val de nemulțumiri și proteste în rândul persoanelor cu dizabilități vizuale din România.

Recent, Asociația Nevăzătorilor din România (ANR) și-a exprimat dezaprobarea față de prevederile noii legislații, care aduc prejudicii semnificative celor care deja se confruntă cu multiple dificultăți. Un caz concret, prezentat de ANR, ilustrează perfect efectele dezastruoase ale noii legi: o femeie care, în urma recalculării pensiei, a constatat o reducere drastică a acesteia, de la 2.174 lei la doar 867 lei.

ANR a prezentat cazul unei femei căreia i s-a redus pensia radical, după recalculare

Situația femeii nevăzătoare nu este un caz izolat, ci reprezintă un exemplu grăitor al modului în care noile decizii de recalculare afectează persoanele cu dizabilități vizuale. Conform ANR, noile pensii care ajung la beneficiari sunt cu 60% până la 80% mai mici decât pensiile aflate în plată. Acest lucru este considerat inacceptabil de către reprezentanții asociației, care subliniază că o astfel de diminuare a veniturilor poate pune în pericol traiul de zi cu zi al persoanelor vulnerabile.

„Doamna M. M.-G. din Focşani, pensionată după 12 ani de muncă, a realizat 10,695 puncte. Pensia actuală, de 2.174 lei, scade, conform noii legi, la 867 lei, adică mai puţin decât indemnizaţia socială pentru pensionari (1.281 lei). Pe viitor, toate indexările care vor fi acordate, inclusiv cele menite să acopere inflaţia, vor viza pensia stabilită prin noua decizie, adică 867 lei, până când aceasta va ajunge la nivelul celei aflate în plată, adică 2.174

lei. În consecinţă, pentru mulţi ani de acum înainte pensia doamnei M. M.-G. va rămâne îngheţată”, au povestit cei de la ANR, prin intermediul unui comunicat de presă.

În fața acestei situații alarmante, ANR a anunțat că va organiza proteste și va ataca legea la Curtea Constituțională. Asociația susține că actuala lege a pensiilor aduce atingere drepturilor fundamentale ale persoanelor cu dizabilități, întrucât le diminuează considerabil veniturile într-o perioadă în care acestea ar trebui să fie protejate și susținute.

Citește și: Pensionarii au luat cu asalt Casele de Pensii din România. Nenumărate greșeli au fost descoperite în deciziile pensionarilor

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Dinu Maxer vorbește despre infidelitățile din relația cu Nicoleta Luciu: „Mi-a fost greu să fiu fidel. N-am reușit. Sunt persoane publice infidelitățile mele.”

„Conform atât vechiului act normativ în materie, Legea 263/2010, cât și legii ce urmează să intre în vigoare, 360/2023, pentru a se putea pensiona, nevăzătorii trebuie să lucreze un număr de ani echivalent cu o treime din stagiul de cotizare. Diferența vine din faptul că în trecut această treime era cuprinsă în formula de calcul drept stagiu complet, în vreme ce acum ea este în mod greșit socotită strict în baza contribuțiilor plătite.

Așadar, cu toate că și Legea 360/2023 recunoaște ca excepție situația persoanelor cu deficiență vizuală gravă, ea nu ține cont de această particularitate în formula de calcul.

Aplicarea mecanică a principiului contributivității are pentru comunitatea persoanelor cu dizabilități vizuale consecințe foarte grave, chiar dramatice. Deciziile de recalculare conform Legii 360/2023 diminuează pensiile nevăzătorilor 60%- 80%. Este adevărat că pensia în plată nu se modifică, însă în viitor ea nu se va putea indexa pentru o lungă perioadă de timp, astfel încât puterea de cumpărare a oamenilor va scădea treptat”, au transmis reprezentații ANR.

Cu ce propuneri vine ANR, pentru rezolvarea situației cu pensiile

ANR nu doar că își exprimă nemulțumirea, dar propune și soluții concrete pentru remedierea situației. Reprezentanții asociației solicită creșterea bonificației acordate persoanelor cu handicap grav de la 0,5 puncte la un punct pentru fiecare an lucrat și majorarea bonificației pentru persoanele cu handicap accentuat de la 0,25 puncte la 0,5 puncte. De asemenea, ANR solicită ca această bonificație să fie acordată pentru întreaga perioadă lucrată până la pensionare, nu doar pentru anii lucrați după 1 septembrie 2024.

Citește și: Un nevăzător a obținut permisul de conducere. Acesta a fost dat de gol de soție, la divorț

„Subliniem că aceste modificări nu presupun absolut nici un efort bugetar în acest an, întrucât nu înseamnă creșterea pensiilor aflate în plată. Pentru adoptarea lor, este nevoie doar de înțelegerea specificului unei categorii vulnerabile și, mai cu seamă, de voință politică”,  se mai arată în comunicatul ANR.