Cazul românilor arestaţi în Danemarca. Bebeluşul a fost pus în plasament pentru un an. Părinţii nu au voie să îl viziteze în primele şase luni

Autor: Diana Tilă

Copilul soţilor români arestaţi în Danemarca a fost dat în plasament pentru un an.

Apar informații noi în cazul copilul român preluat de autoritățile din Danemarca, după ce părinții săi au fost acuzați că l-ar fi agresat. Bebelușul a fost externat și dat în plasament pentru un an unei familii pe care părinţii săi nu o pot cunoaşte.

Citeste si: Motivul pentru care părinții bebelușului au fost reținuți în Danemarca. De necrezut ce i-ar fi făcut fiului lor în vârstă de doar o lună

Cazul românilor arestaţi în Danemarca

Bebelușul a fost externat și este îngrijit de o familie maternală, desemnată de statul danez. Părinții copilului sunt în continuare reținuți, iar procesul lor va începe săptămâna viitoare. Tinerii români nu își vor putea vedea copilul în următoarele șase luni.  

Diagnosticat cu hemoragie craniană, Mathias a fost externat după mai bine de două săptămâni. Medicii au suspectat inițial că suferă de „sindromul bebeluşului scuturat”.

Alexandru Grădinar, ambasadorul României la Copenhaga:  „Bebelușul a fost externat și, conform procedurii daneze, a fost preluat de o familie de plasament și faptul că este externat și se află la familie înseamnă că starea lui i-a permis să fie externat.”

Citeste si: Ce s-ar putea întâmpla cu copilul părinţilor români arestaţi în Danemarca. Gabriela Firea, anunț important: „Am transmis o scrisoare oficială”

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Gabriela Firea a mai spus că starea de sănătate a bebelușului nu permite încă deplasare în România, chiar dacă a fost externat. „Autorităţile daneze ne-au transmis că M.R. a fost externat, dar starea sa de sănătate nu permite în acest moment o deplasare până în România”, a zis ea. „Mulţumesc specialiştilor din Ministerul Afacerilor Externe, ministrului Bogdan Aurescu şi personalului ambasadei României în Danemarca pentru implicarea în acest caz şi pentru legătura permanentă cu familia copilului”.

Totodată, ea a amintit că bunicii materni ai bebelușului sunt dispuși să aibă grijă de copil: „Am transmis, astăzi, o scrisoare primarului localităţii unde s-a născut M. R. şi unde locuieşte familia de tineri români. Am transmis, din nou, disponibilitatea autorităţilor române de a aduce în România copilul şi de a-l plasa în îngrijirea bunicilor materni. Am reiterat principiul internaţional potrivit căruia este în interesul copilului să fie crescut în familia extinsă”.


Legile din Danemarca permit transferul unor copii aflați în astfel de situații delicate doar în anumite condiții, însă în cazul de față transferul este imposibil, susțin specialiștii în drept. Instanța din Danemarca nu poate ceda cazul unei instanțe din România, pentru că statul danez nu a adoptat Regulamentul Bruxelles, partea a doua, care ar permite autorităților din țara noastră să judece măsura de plasament a copilului.

Adică, să decidă cine poate avea grijă de Mathias, în cazul în care părinții rămân în continuare reținuți.

Lăcrămioara Crainic, avocat în Danemarca:  „Părinții se află în cercetare penală, nu avem un verdict clar, este posibil ca peste 2 săptămâni, la data de 1 aprilie, să vorbim de revocare a mandatului de arestare preventivă, părinții să fie puși în libertate și să revină în drepturile părintești.”

Mai mult, Gabriela Firea a spus că dorește să continue demersurile pentru a-l aduce pe copil în România, când starea lui de sănătate va permite acest lucru.

„Continuăm demersurile pentru aducerea în ţară a copilului M. R. aflat în plasament în Danemarca, când starea sa de sănătate va permite acest lucru. Am primit răspuns din partea ministrului Afacerilor Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Astrid Krag, la scrisoarea pe care am trimis-o în urmă cu două săptămâni. Legislaţia din Danemarca permite repatrierea unor copii aflaţi în astfel de situaţii delicate, dacă sunt îndeplinite condiţiile Convenţiei de la Haga. De asemenea, Ministrul Astrid Krag ne-a transmis că deciziile concrete în acest caz pot fi luate doar de autorităţile din localitatea unde a fost semnalat incidentul.”, a afirmat ea