CCR a declarat neconstituţională OUG prin care s-a impus purtarea măştii. Ce se întâmplă cu amenzile

Autor: Madalina Maftei
Actualizat: 16 feb 2022, 10:19

CCR a declarat neconstituţională OUG prin care s-a impus purtarea măştii

Sursa: PixaBay

Răsturnare de situație în privința purtării măștii de protecție în aer liber. Judecătorii CCR au decis marți că prevederea privind obligativitatea măștii este neconstituțională

CCR a decis că ordonanța 192/2020, care prevede că pe durata stării de alertă, prin ordin comun al ministrului sănătății și ministrului afacerilor interne se poate institui obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice, spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun și la locul de muncă, este neconstituțională. Însă, asta nu înseamnă că renunțăm la masca de protecție în aer liber.

CCR a declarat neconstituţională OUG prin care s-a impus purtarea măştii

Totodată, aceeași ordonanță de urgență, declarată marți neconstituțională de către CCR, prevede și trecerea cursurilor în online în perioada noiembrie-decembrie 2020. 

”Curtea Constituțională, în cadrul controlului legilor posterior promulgării, cu unanimitate de voturi, a admis marți excepția de neconstituționalitate și a constatat că este neconstituțională, în ansamblul său, Ordonanță de urgență a Guvernului nr.192/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, precum și pentru modificarea lit.a)

a art.7 din Legea nr.81/2018 privind reglementarea activității de telemuncă. Curtea a constatat neconstituționalitatea în ansamblu a Ordonanței de urgență a Guvernului nr.192/2020 întrucât a fost adoptată cu încălcarea prevederilor constituționale ale art.1 alin.(3) și (5) și art.79 alin.(1), referitoare la avizarea proiectelor de acte normative de către Consiliul Legislativ”,
se arată într-un comunicat al CCR.

„Curtea precizează că, prin efectul prezentei decizii, sunt eliminate din fondul activ al legislației, în condițiile art.147

alin.(1) și (4) din Constituție, doar dispozițiile cuprinse în Ordonanța de urgență a Guvernului nr.192/2020, în timp ce celelalte texte normative din Legea nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 și din Legea nr.81/2018 privind reglementarea activității de telemuncă rămân în continuare în vigoare”, a mai explicat CCR.

Citeste si: Nu mai este obligatorie masca în aer liber iar cluburile de noapte se redeschid, in Franta! Unde se ridică restricțiile în două săptămâni

Ce se întâmplă cu amenzile deja plătite

Putem vorbi despre o relaxare a măsurilor abia după ce se va realiza o analiză epidemiologică care va arăta că a scăzut numărul infectărilor.

Până la noi reglementări, masca de protecție rămâne în continuare obligatorie în spațiile publice închise și deschise, cel puțin în următoarea jumătate de lună.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

În privința amenzilor care au fost deja plătite pentru nepurtarea măștii încă nu s-a luat o decizie. Cel mai probabil cei care au apucat să plătească și nu au atacat-o în instanță vor rămâne cu bani dați, fără a mai putea să și-i recupereze.

Citeste si: Ce ţări renunţă la masca de protecţie şi la restricţii. Relaxare în Europa după doi ani de pandemie