Ce acte trebuie să ai la tine dacă mergi cu avionul după data de 1 martie 2024, când România intră în Spațiul Schengen

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 29 ian 2024, 13:37

De ce acte vor avea nevoie românii de la data de 1 martie 2024, dacă vor să călătorească cu avionul în Spațiul Schengen 

Sursa: Unsplash

România va adera la Spațiul Schengen începând cu luna martie a anului 2024, iar acestea sunt actele pe care românii trebuie să le prezinte când merg cu avionul.

Începând cu luna martie a anului 2024, România și Bulgaria vor intra în Spațiul Schengen, iar primul pas către această schimbare este eliminarea controalelor la frontierele aeriene și maritime. Alături de această aderare a României în Spațiul Schengen, românii ce vor călătorii cu avionul vor avea nevoie de aceste acte.

Ce acte trebuie să ai la tine dacă mergi cu avionul după aderarea României în Spațiul Schengen

Consiliul a decis, după 12 ani de negocieri, că România și Bulgaria sunt pregătite să adere în Spațiul Schengen, iar începând cu data de 1 martie 2024, vor fi eliminate controalele la frontierele aeriene și maritime. Pe parcursul anului 2024 vor avea loc mai multe discuții cu referire la eliminarea controalelor de frontieră terestră și se estimează că o decizie în acest sens va fi luată de către Consiliu într-un interval de timp rezonabil.

Această schimbare este una majoră pentru România, dar și pentru persoanele ce călătoresc adesea cu avionul în alte țări ce fac parte din Spațiul Schengen, deoarece numărul actelor pe care vor fi nevoiți să îl aibă la ei o să se reducă semnificativ. Pentru că România este o țară ce face parte din Uniunea Europeană, iar începând cu 1 martie 2024, aceasta o să intre și în spațiul Schengen, atunci românii vor putea zbura cu avionul fără să prezinte cartea de identitate sau pașaportul.

Citește și: România și Spațiul Schengen: Ciolacu își asumă un demers juridic la CJUE în cazul unui eventual refuz din partea Austriei

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Deși nu este necesar să aveți asupra voastră cartea de identitate sau pașaportul pentru a călători cu avionul, este indicat să le dețineți în cazul unui eventual control al poliției. Persoanele ce călătoresc cu avionul trebuie să știe că permisul de conducere, cardul fiscal sau cardul bancar nu sunt acceptate ca documente de călătorie sau ca dovezi ale identității.

Decizia de astăzi marchează un moment istoric pentru Bulgaria și Romania.

Este o zi de mare mândrie pentru cetățenii români și bulgari. Începând cu luna martie, vor putea să traverseze liber frontierele maritime și aeriene interne, fără a se supune controalelor la frontiere. Este un pas major înainte pentru cele două țări și pentru spațiul Schengen, în ansamblul său. Adresez felicitările mele Bulgariei și României: această mare realizare a fost posibilă grație eforturilor, angajamentului și perseverenței de care ați dat dovadă.
Datorită dumneavoastră, spațiul Schengen va deveni și mai puternic, în beneficiul tuturor cetățenilor europeni.”,
a declarat Președinta von der Leyen, potrivit romania.representation.ec.europa.eu.

Ce avantaje are aderarea României la Spațiul Schengen?

Începând cu luna martie a anului 2024, România și Bulgaria vor adera la Spațiul Schengen, iar primul pas îl reprezintă eliminarea controalelor la frontierele aeriene și maritime, ceea ce le aduce românilor numeroase beneficii. Această aderare le sare în ajutor românilor ce merg în alte țări din spațiul Schengen pentru a își vizita familia și prietenii sau cei ce sunt nevoiți să călătorească din cauza locului de muncă, mai exact se oferă libera circulație între stale membre ale Spațiului Schengen.

Această aderare a României la Spațiul Schengen ajută la realizarea obiectivului acestuia ce vizează protejarea cetățenilor săi printr-o cooperare sporită între forțele de poliție, autoritățile vamale și autoritățile de control la frontierele externe ale tuturor statelor membre. Astfel, Spațiul Schengen va permite astfel:

  • îmbunătățirea sistemelor de comunicare între forțele de poliție
  • urmărirea transfrontalieră a infractorilor
  • supravegherea transfrontalieră a suspecților
  • asistența operațională reciprocă
  • schimburi directe de informații între autoritățile polițienești

România și Bulgaria au demonstrat încă din anul 2011 că sunt pregătiți să intre în Spațiul Schengen, după cum menționează Comisia, însă de atunci până când s-a luat decizia de a face primii pași către aderarea României și a Bulgariei la Spațiul Schengen, aceste două țări au fost nevoite să demonstreze că îndeplinesc condițiile impuse pentru a adera la spațiul Schengen.