Românii care și-au planificat concediul de vară în afara granițelor țării și vor merge în vacanță alături de copii minori trebuie să prezinte mai multe documente la ieșirea din țară. Legea permite minorilor să călătorească în străinătate doar dacă sunt însoțiți de părinții sau reprezentații lor legali sau doar dacă aceștia și-au dat acordul ca ei să părăsească țara. Iată ce acte sunt necesare la ieșirea copiilor din țară.
Condiții pentru ca un copil minor să poată părăsi țara
Din punct de vedere legal, minorii pot părăsi țara doar dacă părinții lor și-au dat acordul să se întâmple acest lucru sau doar dacă sunt însoțiți de părinți sau de reprezentanții lor legali. În cazul în care copilul minor este însoțit de ambii părinți, lucrurile sunt simple, iar pentru a părăsi țara trebuie să prezinte fie actul de identitate, fie pașaportul în cazul în care nu deține vârsta legală pentru obținerea buletinului.
Lucrurile se complică în momentul în care minorii părăsesc țara fără să fie însoțiți de ambii părinți sau dacă vor să călătorească în străinătate alături de o altă persoană. În aceste situații sunt necesare mai multe documente.
Acte necesare pentru călătoria în străinătate a unui minor însoțit de unul din părinți
Dacă minorul călătorește în străinătate însoțit doar de unul dintre părinți, acestuia i se va permite ieșirea din țară doar dacă are un document de călătorie valabil, mai exact pașaport sau carte de identitate.
În plus, părintele care îl însoțește trebuie să prezinte declarația celuilalt părinte din care să reiasă că acesta și-a dat acordul cu privire la efectuarea de călătorii în străinătate, pentru o perioadă care să nu depășească 3 ani de la data întocmirii acesteia.Minorul poate părăsi țara fără ca părintele să mai prezinte această declarație doar în următoarele situații:
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
- dacă părintele însoțitor face dovada faptului că minorul i-a fost încredințat sau că exercită singur autoritatea părintească în temeiul unei hotărâri judecătorești rămase definitivă şi irevocabilă ori în temeiul unei hotărâri judecătorești rămase definitivă pentru procesele începute cu data de 15 februarie 2013;
- dacă părintele însoțitor face dovada decesului celuilalt părinte;
- dacă părintele însoțitor face dovada că celălalt părinte este decăzut din drepturile părintești sau declarat dispărut, în condițiile legii. În acest caz trebuie prezentată hotărârea judecătorească definitivă și irevocabilă/definitivă, pronunțată de instanța de tutelă.
- dacă părintele însoțitor prezintă o hotărâre a instanței de judecată care suplinește acordul celuilalt părinte;
Acte necesare pentru călătoria în străinătate a unui minor însoțit de reprezentantul legal
Reprezentantul legal al unui copil este, de fapt, o persoană desemnată să exercite drepturile şi să îndeplinească obligațiile părintești față de minor, potrivit trieste.mae.ro.
Pentru ca minorul să călătorească în străinătate alături de reprezentantul său legal, acesta din urmă trebuie să prezinte hotărârea judecătorească rămasă definitivă și irevocabilă/definitivă, din care să reiasă că persoana însoțitoare exercită drepturile și obligațiile părintești asupra minorului.
Citeste si: Cum poți obține pensie în România dacă ai lucrat în străinătate. Ce acte sunt necesare și câți bani primești
Acte necesare pentru călătoria în străinătate a unui minor însoțit de altă persoană decât părinții sau reprezentantul legal
În situația în care minorul călătorește în străinătate alături de o altă persoană care nu este nici reprezentantul său legal, nici unul dintre părinți, atunci acesta trebuie să prezinte următoarele documente:
- Declarația ambilor părinți sau a părintelui căruia i-a fost încredințat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă, declarație prin care părinții să își dea acordul cu privire la efectuarea de călătorii în străinătate, pentru o perioadă care să nu depășească 3 ani de la data întocmirii acesteia. Va fi prezentată și hotărârea judecătorească de stabilire a autorității părintești sau de desemnare a reprezentantului legal, rămasă definitivă și irevocabilă/definitivă.
- Certificat de cazier judiciar.
În cazul în care însoțitorul este o persoană desemnată din cadrul unei companii care desfășoară activități de transport persoane, atunci va fi nevoie de următoarele acte:
- Documente din care să rezulte calitatea de persoană desemnată din cadrul unei societăți comerciale autorizate, în condițiile legii, să desfășoare activități de transport internațional de persoane, în cazul în care minorul este însoțit de aceasta.
-
Declarația si certificatul de cazier judiciar, precum si oricare dintre documentele care au contribuit la aprecierea îndeplinirii condițiilor exercitării dreptului la libera circulație se prezintă, in original si in fotocopie, Politiei de Frontiera din punctul de trecere a frontierei prin care se efectuează ieșirea din tară.
În ce condiții este permisă ieșirea minorului din țară fără prezentarea declarației?
Există unele situații speciale în care Poliția de Frontieră Romană permite ieșirea din România a minorilor, fără să mai fie nevoie de prezentarea declarației.
Mai exact, este vorba despre acele situații în care minorul trebuie să se deplaseze în străinătate pentru a beneficia de tratament medical. În acest caz va fi nevoie de prezentarea documentelor doveditoare ale situației medicale a minorului- în original și copie.
În cazul în care un minor trebuie să se deplaseze în străinătate pentru studii sau concursuri oficiale, atunci e nevoie doar de acordul unuia dintre părinți. La ieșirea din țară, însoțitorul trebuie să prezinte documente doveditoare privind participarea minorului la studii sau concursuri oficiale în străinătate, emise de instituția organizatoare, din care să rezulte perioada şi statul sau statele în care se vor desfășura studiile sau concursurile oficiale- în original și copie.
Sursă: mae.ro