Ce afaceri banoase fac romii cu statul la Timisoara! Au cumparat case de patrimoniu la preturi de nimic, iar acum le vand inapoi Primariei

Editor: Alina Dirdala Autor: A.D.
Actualizat: 18 oct 2020, 08:10

Cum au ajuns romii sa cumpere monumente de patrimoniu national din centrul orasului Timisoara?

Da, ati auzit bine! 2 milioane si jumatate, atat vor romii de la autoritatile care le-au servit practic pe tava imobilul de patrimoniu. Bulibasa, asa zisul mostenitor al cladirii considerata monument de importanta istorica, a vrut sa ridice in locul cladirii cu stil o vila cu turnulete si arteziana in curte.

Numai ca edilii i-au incurcat planurile, asa ca omul s a gandit sa o scoata la vanzare.

Clientul, aceeasi primarie care in urma cu cative ani ii restituise imobilul. In spatele intregii afaceri este nimeni altul decat miliardarul Ionelas Carpaci, un rom cu simt artistic, am zice noi din moment ce a avut grija sa puna mana pe toate cladirile istorice din Timisoara, intre care si celebra Casa a florarului imperial Mulhe, considerata una dintre cele mai frumoase cladirii de patrimoniu din Romania. In acte apare insa concubina acestuia, Stanca Mirela, care astazi s a asezat la masa negocierilor cu edilii.


Pereti scorojiti si mancati de igrasie, acoperis demolat, gradina invadata de balarii si haite de caini maidanezi. Pe scurt, o ruina. Asa arata, astazi, casa in care a trait Wilhelm Muhle, florarul care a creat primul soi de trandafir romanesc.

Casa florarului a apartinut unei familii de nemti, care a fost expropriata abuziv. Imobilul istoric a ajuns, astfel, in patrimoniul statului si, dupa Revolutie, in cel al primariei Timisoara.
Poate ar fi fost si astazi in grija autoritatilor locale, daca romii nu ar fi intrat pe fir si ar fi contactat-o din proprie initiativa pe mostenitoarea de drept. Membrii clanului i-au promis femeii ca se ocupe ei de retrocedare, cu o singura conditie: sa le vanda terenul pentru o suma derizorie. Asa a ajuns bulibasa proprietar de monument istoric.

In al doisprezecelea ceas, edilii au hotarat sa cumpere monumentul istoric pe care, culmea, l-au retrocedat de buna voie.
Arhitectul-sef al Timisoarei spune ca tranzactia nu se va incheia decat daca actualii proprietari vor readuce imobilul la starea initiala. Conditia autoritatilor e fireasca. Romii nu au respectat normele impuse de Inspectoratul de Stat in Constructii si s-au apucat de reabilitare dupa bunul plac si gust.

In timp ce in autoritatile din toata Europa nu stiu cum sa conserve mai bine si sa valorifice monumentele de patrimoniu, in Romania se restituie cladiri istorice pe banda rulanta.



##VIDEO79365##

 

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

 

 

 

Taguri: