Ce ajutoare sociale se vor da în 2024: Tot ce trebuie să știi despre venitul minim de incluziune și alocația pentru susținerea familiei

Author: Bianca Vidoi
Actualizat: 20 oct 2023, 12:41

Ce ajutoare sociale se vor da în 2024?

Sursa: PixaBay

Mai multe ajutoare sociale, precum venitul minim de incluziune și alocația pentru susținerea familiei au fost amânate în anul 2023, urmând să fie aplicate de anul viitor.

Venitul minim de incluziune și alocația pentru susținerea familiei trebuia să intre în vigoare inițial la 1 aprilie 2018, însă din cauza amânărilor efectuate, aceste ajutoare sociale vor fi aplicate începând cu data de 1 ianuarie 2024.

Citește și: Ajutor pentru încălzirea locuinței și supliment pentru energie! Cine sunt românii care vor beneficia de acești bani începând de luna viitoare

Ce ajutoare sociale se vor da în 2024?

Potrivit prevederilor Legii 196/2016, venitul minim de incluziune va avea două componente importate pentru români, ajutorul de incluziune și ajutorul pentru familia cu copii. Ajutorul pentru familia cu copii dorește susținerea familiilor cu venituri mici, ce au copiii înscriși și care frecventează o formă de învățământ.

Venitul minim de incluziune reprezintă un sprijin financiar pe care statul îl acordă românilor aflați în situație de dificultate cu scopul de a trăi în condiții decente.

Această formă de ajutor a statului își dorește și să reducă sărăcia în rândul copiilor, dar și stimularea înscrierii și a frecventării unei unități de învățământ de către aceștia. 

Suma pe care un beneficiar al venitului minim de incluziune o poate primi este de 275 de lei/ lună/ membru de familie, singura excepție fiind reprezentată de persoanele de peste 65 de ani ce sunt singure, ce vor primi suma de 400 de lei/ lună, categorie adăugată începând cu anul 2024.

Ajutorul pentru familia cu copii poate ajunge la suma de 480 de lei/lună, în funcție de numărul de membrii și de veniturile aduse în gospodărie.

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Alocaţia pentru susţinerea familiei vine în ajutorul românilor ce au venituri reduse, dar cresc și au grijă de copii în vârstă de până la 18 ani, dorindu-se astfel o mai bună educare, îngrijire, dar și o frecventare a școlii.

De această alocație pentru susținerea familiei poate beneficia atât familia formată din soţ, soţie şi copiii, dar și familiile monoparentale.

Pentru ca această alocație să fie primită de beneficiari, aceștia trebuie să respecte anumite condiții, mai exact cei mici trebuie să frecventeze fără întrerupere cursurile unei forme de învăţământ organizate potrivit legii și să nu înregistreze absenţe nemotivate în cursul unui semestru care să conducă la scăderea sub 8 a notei la purtare. 

Citește și: Model de cerere pentru tichetele educaționale acordate elevilor în anul 2023- 2024. Lista actelor necesare

Se vor mai primi carduri sociale în anul 2024?

Cardurile sociale pe care peste 2,5 milioane de români le-au primit pentru a beneficia de alimente și o masă caldă le-au venit în ajutor oamenilor. Acest ajutor venea la fiecare două luni, atunci când cardurile sociale erau încărcate cu suma de 250 de lei, următoarea încărcare a acestuia fiind programată pentru 17 octombrie 2023.

Acest ajutor va continua pentru persoanele vulnerabile și în anul 2024, au anunțat guvernanții, adăugând că pe lângă cele 2,5 milioane de români eligibili pentru acest ajutor din partea statului, s-au mai adăugat 90.000 de persoane. „În acest moment există o diferenţă de 90.000 de noi beneficiari eligibili şi imediat după ce vor fi emise cardurile pentru aceste persoane, ele vor fi alimentate cu banii necesari. Mai mult, din negocierile avute înainte de domnul ministru Boloş, în acest moment de domnul ministru Câciu, aceste programe vor continua şi în exerciţiul financiar viitor. Vor fi prinse şi din 2024 încolo” a afirmat premierul, potrivit playtech.ro