Gospodinele se pregătesc pentru masa de Crăciun cu câteva zile înainte de această sărbătoare sfântă, iar acestea încearcă să pregătească toate preparatele tradiționale ce sunt adorate de membrii familiei. Însă pe lângă acestea trebuie să nu uităm și ce alimente nu trebuie să lipsească în ziua de Crăciun de pe masă pentru a atrage norocul, sănătatea și avuția.
Ce alimente nu trebuie să lipsească de pe masa de Crăciun?
Masa de Crăciun se ia în familie, alături de cele mai importante persoane ce ne-au fost alături pe parcursul anului și ne-au ajutat în situațiile dificile și delicate pe care le-am experimentat. Pe lângă tradiționalele sarmale, fripturi sau cozonaci, pe care toată lumea le apreciază, în special în sezonul sărbătorilor de iarnă, mai există câteva alimente ce nu pot să lipsească de pe masa de Crăciun, fiecare aducând în viața noastră elemente cheie de care avem nevoie, precum sănătate sau noroc.
Mămăliga reprezintă un preparat ce nu trebuie să le lipsească românilor de pe masa de Crăciun, culoarea galbenă simbolizând aurul, aducând astfel noroc în locuința celor ce au acest preparat pe masă. De Ignat s-a tăiat porcul în mai multe zone din România, iar carnea acestuia nu trebuie să lipsească de pe masa de Crăciun, aceasta reprezentând progresul pe care îl vom face pe parcursul anului, ținând cont că porcul nu merge niciodată cu spatele.
Fasolea și mazărea sunt alte alimente pe care trebuie să le avem pe masa de Crăciun, acestea reprezentând norocul și prosperitatea. Deși nu sunt foarte des consumate de Crăciun, rodiile reprezintă fructe ce sunt recomandate în această zi sfântă deoarece acestea reprezintă abundența pe care ne-o dorim în viața noastră în perioada următoare.
Ce trebuie să mâncăm în noaptea de Revelion?
Revelionul reprezintă noaptea dintre ani în care românii lasă în urmă tot ce s-a întâmplat în anul anterior, dorindu-și să înceapă noul an schimbați. Noaptea de Revelion este una foarte importantă și se crede că alimentele pe care le consumăm în acest moment ne pot influența noul an pe care îl așteptăm, motiv pentru care românii aleg să apeleze la alimentele ce aduc lucruri bune în viața lor.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Nu este o noutate că de Revelion trebuie să consumăm pește, însă acest aliment nu este ales întâmplător, peștele este cunoscut pentru modul său de a înota prin apă, astfel dacă îl consumăm în noaptea dintre ani se crede că vom aluneca mai ușor printre necazuri în anul ce urmează. Acesta nu poate fi așezat oricum pe farfurii, peștele reprezentând și abundența, astfel trebuie pus întreg pe farfurii, altfel norocul se fragmentează.
Citește și: Ajunul Crăciunului 2023: Ce nu este bine să faci pe 24 decembrie? Tradiții și obiceiuri
Românii mănâncă de câțiva ani struguri de Revelion, în special la ora 12 noaptea, pentru a își atrage sufletul pereche în viața lor, însă consumul 12 struguri la miezul nopții poate aduce sănătate în cele 12 luni ale anului. Legumele verzi, precum varza, salata sau spanacul nu trebuie să lipsească de pe masa de Revelion, această culoare reprezentând sănătatea.
Fasolea, mazărea și lintea nu trebuie să lipsească nici de pe masa de Revelion, acestea reprezentând abundența și belșugul. Ca și desert, românii trebuie să aibă pe masa de Revelion un tort, acesta reprezentând veșnicia, potrivit impact.ro.