Ce alimente nu ai voie să consumi pe 29 august de Tăierea Capului Sfântului Ioan. Tradiții și superstiții

Author: Bianca Vidoi

Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul

Sursa: doxologia.ro

Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul este prăznuită anual la data de 29 august, iar acestea sunt tradițiile și superstițiile de care țin cont creștinii.

Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul este celebrată anual la data de 29 august, sărbătoare ce este trecută cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox și marchează ultima mare sărbătoare din acest an bisericesc. Fiind o sărbătoare importantă pentru creștini, aceștia țin cont de mai multe tradiții și superstiții pentru a atrage doar lucruri bune în viața lor.

Cele mai cunoscute tradiții pentru 29 august de Tăierea Capului Sfântului Ioan

În ziua în care este amintită Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, creștinii ce își doresc să atragă sporul în casă și să alunge bolile trebuie să comemoreze persoanele ce au trecut la cele veșnice și să ofere pachete cu struguri, pâine şi apă pentru sufletele acestora.

Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul
[Sursa: doxologia.ro]

Persoanele care au păcătuit mult pe parcursul vieții trebuie să țină un post aspru începând cu data de 29 august 2024 până la data de 14 septembrie 2024, când este sărbătorită Înălțarea Sfintei Cruci, numindu-se popular post „de la cruce până la cruce”. 

Ce nu e bine să mănânci pe 29 august

La data de 29 august 2024, când este prăznuită Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, credincioșii sunt încurajați să țină post aspru și să evite să consume fructe rotunde, deoarece acestea amintesc de capul Sfântului Ioan. Nu este indicat să mănânce nici fructe și legume roșii, deoarece acestea au aceeași culoare ca cea a sângelui vărsat de acest sfânt în momentul în care i s-a tăiat capul.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Anunț pentru pensionarele din țară. Cum arată calendarul pensiilor pentru luna decembrie

Citește și: Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul. Se spune sau nu „La mulți ani!” pe 29 august

Nu trebuie să consume nici varză în această zi sfântă, deoarece se spune că Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul a avut loc pe o varză, moment în care capul i-a fost tăiat de șapte ori. Pe data de 29 august 2024 nu trebuie să se bea vin, deoarece este asociate cu sângele, potrivit alba24.ro.

Alte superstiții de Tăierea Capului Sfântului Ioan

În ziua în care este pomenită Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, creștinii sunt încurajați să nu folosească cuțitul, deoarece este obiectul ce a fost folosit pentru uciderea sfântului, iar în locul acestuia să rupă mâncarea cu ajutorul mâinii. Fiind sărbătoare cu cruce roșie, în această zi este interzis ca oamenii să muncească sau să facă treburi gospodărești. 

Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul
[Sursa: doxologia.ro]

Creștinii nu au voie să participe la activități prin care trebuie să depună mult efort, precum tăiatul de lemne, cusutul, frământatul de aluat, crezându-se că este o zi în care rugăciunea și postul negru trebuie să fie puse pe primul loc. Nu este indicat ca în această zi să organizăm petreceri, deoarece este o zi de doliu.