Ce amenzi riscă șoferii care nu respectă restricțiile de gabarit din dreptul pasajelor sau căii ferate

Author: Amalia Georgescu

Șoferii care nu respectă restricțiile de gabarit din dreptul pasajelor sau căii ferate riscă amenzi usturătoare 

Sursa: PixaBay

Șoferii care nu respectă restricțiile de gabarit din dreptul pasajelor sau căilor ferate riscă amenzi usturătoare. Iată ce prevede Codul rutier în această situație și ce ar trebui să știe șoferii.

Nerespectarea restricțiilor de gabarit din dreptul pasajelor sau căii ferate poate duce la apariția unor accidente grave de circulație, așa cum s-a întâmplat de mai multe ori în ultima perioadă în București, în Pasajul Unirii. Iată ce amenzi riscă șoferii care ignoră restricțiile de gabarit și nu respectă prevederile legale.

Amenzi pentru nerespectarea restricțiilor de gabarit din dreptul pasajelor sau căii ferate 

Codul rutier prevede amenzi și sancțiuni dure pentru șoferii care circulă pe drumurile publice din România și nu respectă restricțiile de gabarit din dreptul pasajelor sau căii ferate. Amenzile sunt usturătoare, având în vedere că și consecințele unei astfel de încălcări a legii sunt grave. Practic, conform legii în vigoare, șoferii care nu respectă aceste restricții și ajung să lovească sau să deterioreze pasajele de pe drumurile publice pot primi amenzi de până la 2,900 de lei, potrivit avocatnet.ro.

Aceleași amenzi le pot primi și șoferii care nu respectă restricțiile de gabarit existente la trecerea șinelor de tren și ajung să lovească porțile amplasate în aceste locuri. 

Codul rutier spune că aceste fapte se încadrează în clasa a IV-a de sancțiuni.

„Lovirea și/ sau deteriorarea pasajelor superioare de pe drumurile publice, prin nerespectarea gabaritului de liberă trecere semnalizat corespunzător reprezintă contravenție ce se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni.”, se arată în Codul rutier.

Încadrarea în clasa a IV-a de sancțiuni înseamnă amenzi mari pentru persoanele fizice, având în vedere că fapte sunt sancționate prin aplicarea de la 9 și până la 20 de puncte/amendă. Astfel, având în vedere că un punct de amendă costă 145 de lei, amenzile pentru cei care nu respectă restricțiile de gabarit din dreptul pasajelor sau căii ferate pot fi cuprinse între 1,305 lei și 2,900 de lei.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Veste bună pentru pensionarele din țară! Care sunt veniturile nepermanente care se vor adăuga la pensie

Șoferii trebuie să fie foarte atenți în momentul în care întâlnesc porțiuni de șosea unde sunt amplasate porți sau limite de gabarit. 

Legea prevede ca șoferii care își modifică mașinile în așa fel încât acestea să nu se mai poată încadra în gabaritul de liberă trecere stabilit pentru anumite zone să poată fi amendați de polițiști. Toate aceste modificări sunt considerate drept modificări neomologate, iar într-o astfel de situație, șoferii riscă amenzi care se încadrează în clasa a III-a de sancțiuni. Practic, șoferul unei mașini care are dimensiunile exterioare modificate poate primi între șase și opt puncte de amendă, ceea ce înseamnă o sumă cuprinsă între 870 și 1.160 de lei. 

Amenzile pentru nerespectarea restricțiilor de gabarit din dreptul pasajelor sau căii ferate pot ajunge până la 2,900 de lei
[Sursa: PixaBay]

Citește și: Un nou incident în Pasajul Unirii din Capitală! Un camion a rămas blocat pe prima bandă de circulație

Accidente în Pasajul Unirii din Capitală 

Pasajul Unirii din București a fost renovat și dat în folosință de curând, însă de la acel moment și până în prezent, în acest loc s-au produs mai multe accidente de circulație. Cel mai grav a avut loc în luna decembrie a anului 2022, atunci când o persoană a murit și alte 21 au fost rănite după ce un autocar cu turiști greci a intrat în limitatorul de înălțime de la Pasajul Unirii. 

Citește și: Cum s-a produs, de fapt, accidentul mortal de la Pasajul Unirii. Ce a declarat șoferul grec