Vârsta de pensionare anticipată. Potrivit prevederilor legale, există anumite categorii de persoane care pot ieși mai devreme la pensie, chiar și la 50 de ani, în contextul în care se vorbește tot mai mult în spațiul public despre creșterea vârstei de pensionare. Iată cine poate ieși mai devreme la pensie.
Vârsta de pensionare anticipată. Ce angajați se pot pensiona la 50 de ani?
Vârsta de pensionare anticipată. La momentul actual, autoritățile iau în calcul creșterea vârstei de pensionare în România, însă nu au pus la punct un proiect de lege concret prin care să reglementeze acest aspect. Astfel, potrivit informațiilor oficiale vârsta de pensionare standard a crescut pentru bărbați la 65 de ani, în timp ce pentru femei, vârsta de pensionare standard este de 63 de ani, aceasta crescând de la 59 de ani, în intervalul ianuarie 2011- ianuarie 2030.
Un stagiu complet de cotizare este de 35 de ani, însă există o serie de excepții, astfel că pot exista cazuri în care anumite persoane să iasă mai devreme la pensie, asta în funcție de domeniul în care și-au desfășurat activitatea.
Conform informațiilor prezentate pe site-ul oficial al Casei Naționale de Pensii Publice, persoanele care și-au desfășurat activitatea în condiţii deosebite de muncă și în condiţii speciale de muncă, încadrate în grupele I şi a II-a de muncă înainte de 1 aprilie 2001, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare, perioadă
Mai exact, vârsta standard de pensionare se reduce în raport cu numărul anilor lucraţi în condiţii deosebite de muncă pentru grupa a II-a de muncă, în timp ce pentru grupa I stagiul minim de cotizare pentru care se acordă reducerea vârstei standard de pensionare este de 2 ani, lucrați 100% din timp, conform cnpp.ro.
Citeste si: Se schimbă legea pensiilor. Ei sunt românii care se pot pensiona mai devreme. Se aplică de astăzi, 19 august
Reducerea vârstei de pensionare pentru persoanele care au lucrat în condiții de muncă deosebite sau speciale nu poate să depășească 13 ani, astfel că vârsta de pensionare nu poate fi mai mică de 50 de ani pentru femei și 52 de ani pentru bărbați.
Persoanele care au lucrat în poliție, SPP sau pompierii pot ieși la pensie la 50 de ani. Practic, dreptul la pensii pentru militari, polițiști și funcționari publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare este garantat prin lege, pensiile acordate acestora fiind denumite pensii militare. Reducerea vârstei standard de pensionare se face pentru militarii, polițiștii și funcționarii publici cu statut special care îndeplinesc toate condițiile impuse de lege în momentul depunerii cererii de pensionare.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Vârsta de pensionare se reduce și pentru persoanele care au lucrat ca personal navigant în aviaţia civilă și care au îndeplinit un stagiu de cotizare de 25 de ani. Mai devreme pot ieși la pensie și cei care au activat în sectorul construcţii nave și au acumulat 25 de ani vechime, dar și cei care au lucrat cu substanțe periculoase cum ar fi: explozibil, pulbere negră, pulbere fără fum, explozivi aromatici și alte substanțe din aceeași categorie.
Cei care și-au desfășurat activitatea în sectorul minier pot ieși mai devreme la pensie dacă au îndeplinit un stagiu de cotizare de 20 de ani, în timp ce persoanele care au lucrat în domenii în care este nevoie de prelucarea materiilor prime nucleare, zonele I şi II de expunere la radiaţii, pot ieși mai devreme la pensie dacă au realizat un stagiu de cotizare de cel puţin 15 ani în zona I de expunere la radiaţii sau cel puţin 17 ani în zona a II-a de expunere la radiaţii.
Citeste si: Vechime în muncă online. Cum verifici câtă vechime în muncă ai acumulat pentru pensie?