Ce angajați trebuie să primească apă în perioada cu temperaturi ridicate. Ce spune legea

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 03 mai 2023, 00:15

Ce angajați vor primi apă de la muncă

Sursa: PixaBay

Temperaturile ridicate și temperaturile scăzute pot fi periculoase pentru organism.

În funcție de condițiile pe care le avem în cadrul locului de muncă, crește sau scade productivitatea muncitorilor, dar este și benefic pentru sănătatea lor.

Citeste si: Cu cât s-au scumpit țigările și alcoolul de la 1 august 2022? Schimbările aduse de noul Cod Fiscal

Ce categorii de angajați trebuie să primească apă în perioada cu temperaturi înalte

Legislația actuală prevede ca angajații ce muncesc în temperaturi de peste 37 de grade sau temperaturi extreme trebuie să ofere condiții minime pentru menținerea stării de sănătate a muncitorilor.

În cazul temperaturilor extreme sau a celor scăzute, pentru a îndeplini legea 319/2006 a securității și sănătății în muncă, angajatorul trebuie să pună la dispoziție condiții de microclimat în limitele prevăzute de normele generale de protecție a muncii.

Citeste si: Se închid școlile din toamnă?! Ce spune ministrul Sănătății despre această decizie: ”Ministrul Educației nu e dispus să ia măsuri care să pună în pericol învățământul și dezvoltarea copiilor”

Pentru legislația în vigoare temperaturile externe sunt,,(...) sunt considerate temperaturi exterioare extreme atunci cand termometrul indica peste 37 de grade Celsius sau cand, corelate cu umiditatea, temperaturile pot fi echivalate cu acest nivel, dar si atunci cand termometrul scade sub valoarea de -20 de grade Celsius sau cand sunt corelate cu vant intens, temperaturile sunt echivalate cu acest

nivel. Cei care certifica aceste temperaturi sunt reprezentantii Institutului National de Meteorologie si Hidrologie, institut care are obligatia de a transmite informatii in zonele in care se vor inregistra astfel de temperaturi. ”.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Ce spune OUG 99/2000

OUG 99/2000 articolul 4 spune că ,,În perioadele cu temperaturi ridicate extreme, în sensul art. 1, angajatorii trebuie să asigure următoarele măsuri minimale:

  1. Pentru ameliorarea condiţiilor de muncă:
  2. a) reducerea intensitatii şi ritmului activităţilor fizice;
  3. b) asigurarea ventilatiei la locurile de muncă;
  4. c) alternarea efortului dinamic cu cel static;d) alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer.
  5. Pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor:
  6. a) asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri/persoana/schimb;
  7. b) asigurarea echipamentului individual de protecţie;
  8. c) asigurarea de duşuri.”.

De altfel, s-a gândit și o soluție pentru angjatorii care nu pot oferi minimele limite de microclimate, așa că articolul 6 din legea 99/2000 vine cu soluția,, Angajatorii care nu pot asigura condiţiile prevăzute la art.

4 şi 5 vor lua, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, după caz, următoarele măsuri:

  1. a) reducerea duratei zilei de lucru;
  2. b) eşalonarea pe doua perioade a zilei de lucru: până la ora 11,00 şi după ora 17,00, în cazurile prevăzute la art. 4;
  3. c) întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale.

(2) Măsurile prevăzute la alin. (1) se vor stabili dacă temperaturile extreme se menţin pe o perioadă de cel puţin două zile consecutiv.

Citeste si: Se schimbă legea. Românii riscă amenzi de peste 8.000 de lei, dacă refuză acest ordin

(3) Perioadele de reducere a duratei zilei de lucru, de eşalonare a zilei de lucru sau de întrerupere colectivă a lucrului se vor stabili o dată cu măsurile prevăzute la alin. (1).

(4) În unităţile finanţate din fonduri bugetare sau extrabugetare măsurile prevăzute la alin. (1) vor fi stabilite, după caz, de ordonatorul de credite sau de conducătorul unităţii.”.

Însă această reducere a programului va fi recuperate în timp.

Surse: legislatie.just.ro, mediafax.ro