Ce ar trebui să conțină o scrisoare de intenție

Autor: Raluca Ionita
Actualizat: 29 aug 2021, 00:56
Ce este scrisoarea de intenție
Sursa: unsplash.com

Scrisoarea de intenție vă poate fi de mare ajutor atunci când vreți să vă angajați. Trebuie însă să știți exact cum se scrie și ce este indicat să conțină aceasta.

Atunci când vă căutați un nou loc de muncă, știți cu siguranță că CV-ul este obligatoriu. Cu toate acestea, dacă vreți să vă măriți șansele de a vă angaja, este bine să faceți și o scrisoare de intenție. Cu ajutorul acesteia, angajatorul are ocazia să vă cunoască mai bine și să vadă că vă doriți să ocupați postul respectiv. 

Ce este scrisoarea de intenție

Dacă ați găsit un anunț de angajare, iar postul respectiv vă face cu ochiul și vreți să-l ocupați, vă sfătuim ca, pe lângă CV, să-i trimiteți angajatorului și o scrisoare de

intenție. Aceasta are rolul de a-i oferi angajatorului o primă impresie despre dumneavoastră. 

Dacă este vorba despre o firmă mai mare, care face angajări pe mai multe posturi, în scrisoarea de intenție veți specifica exact ce anume vreți să faceți în compania respectivă. De asemenea, puteți accentua calitățile pe care le aveți și care vă recomandă pentru postul pe care vi-l doriți. 

Gândiți-vă că atunci când cel care se ocupă de angajări va observa că aveți și o scrisoare de intenție atașată CV-ului, cu siguranță va considera că sunteți interesat

de acel post, poate mai mult decât celelalte persoane. Este adevărat că într-un curriculum vitae sunt trecute deja datele și studiile dumneavoastră, dar și ceea ce vă recomandă pentru un anumit post, dar pentru angajator pot fi deja prea multe informații, mai ales că unele dintre ele pot fi și irelevante pentru el. 

În schimb, într-o scrisoare de intenție veți menționa doar ceea ce contează pentru a ocupa respectivul post.

Astfel, veți avea șanse mult mai mari ca angajatorul să se uite pe CV-ul dumneavoastră mai repede și să vă cheme la interviu, înaintea altor candidați. 

Cum se face o scrisoare de intenție

Dacă v-ați hotărât să faceți și o scrisoare de intenție, noi vă spunem exact ce trebuie să conțină și cum trebuie să arate. Ca și CV-ul, aceasta are, în general, un format standard.

Cu toate acestea, puteți renunța la anumite lucruri sau puteți adăuga altele, care sunt mai importante. 

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

În primul rând, scrisoarea de intenție trebuie să conțină numele dumneavoastră, dar și datele de contact.

Acestea vor fi folosite în antetul scrisorii, adică partea de început. De asemenea, tot aici intră și formula de adresare. După ce ați completat datele dumneavoastră, trebuie să adăugați și numele persoanei căreia îi trimiteți scrisoarea, dar și funcția acesteia. 

De obicei, acestea se trec în partea stângă, sus. Primul paragraf al scrisorii de intenție trebuie să conțină, în maximum cinci rânduri, detalii despre cine sunteți, ce post vreți să ocupați și unde ați găsit anunțul.

Tot aici scrieți și ce studii aveți și ce experiență, dacă este cazul. 

Paragraful al doilea trebuie să-i arate angajatorului calitățile pe care le aveți pentru postul pe care vi-l doriți. Dați detalii despre ceea ce ați făcut la joburile anterioare, pentru a scoate în evidență experiența și faptul că sunteți ideal pentru postul respectiv. 

Aveți totuși grijă să nu vă lăudați prea mult și nici să nu înșirați anumite calități pe care știți că nu le aveți. În încheiere, specificați ce vă doriți de la postul respectiv, dar și de la angajator. Spuneți că așteptați să vă contacteze pentru un interviu și bineînțeles, trebuie să-i mulțumiți persoanei respective pentru că și-a rupt din timp pentru a citi scrisoarea de intenție. 

Fiți atenți să nu faceți greșeli gramaticale sau de exprimare, pentru că poate fi un mare minus în ochii angajatorului. În plus, nu folosiți cuvinte sau expresii prea complicate, ci încercați să fiți scurt și la obiect. Paragrafele nu trebuie să fie prea lungi, pentru că sunt plictisitoare. 

De asemenea, nu treceți în scrisoarea de intenție salariul pe care vi-l doriți. Aceste lucruri se discută la interviul pe care îl veți avea cu angajatorul. Nu spuneți nimic de rău la adresa foștilor angajatori sau a foștilor colegi, pentru că nu veți lăsa o impresie bună. 

 

Taguri: