Nu este un secret pentru nimeni faptul că purtatul armelor albe este interzis în România, cu excepția anumitor situații. Iată care sunt armele albe, conform legilor din țara noastră.
Ce spune legea despre armele albe
Conform Legii nr. 295/2004, modificată prin legea 25/2007, privind regimul armelor și al munițiilor în România, armă albă înseamnă orice obiect sau dispozitiv ce poate pune în pericol sănătatea ori integritatea corporală a persoanelor prin lovire, tăiere sau împungere.
Exemple de arme albe sunt următoarele: macete, baionete, săbii, spade, florete, pumnale, cuțite, șișuri, boxuri, castete, arbalete sau arcuri.
Poliția din România consideră o armă albă cu lamă orice obiect descris mai sus, dar care îndeplinește și alte criterii, cum ar fi:
- lama este fie solidară cu mânerul, fie echipată cu un sistem ce îi permite să faca un corp comun cu mânerul său;
- are tăiș dublu pe toată lungimea sa;
- lungimea este mai mare de 15 cm;
- lățimea este mai mare sau egală cu 0,4 cm;
- are un mâner prevăzut cu gardă.
În ce condiții este legal să purtați arme albe?
Chiar dacă multe persoane pot avea asupra lor arme albe, fără intenția de a face rău cuiva, trebuie să știți că puteți avea probleme cu legea.
Astfel, evitați să purtați în public cuțite sau săbii, chiar dacă vreți doar să mergeți într-o excursie pe munte sau vă duceți la sala, ca să vă antrenați.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Articolul 370 din lege explică foarte clar ce sancțiuni riscați, dacă purtați sau folosiți arme albe, fără să aveți acest drept:
- portul, fără drept, în locurile publice a cuțitului, pumnalului, șișului, boxului sau a altor asemenea obiecte periculoase se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu zile- amendă.
- portul sau folosirea, fără drept, a acestor obiecte în localul autorităților publice, instituțiilor publice, la intruniri publice ori în localuri de alegeri se pedepsește cu închisoarea strictă de la un an la trei ani sau cu zile -amendă.
Nimeni nu este absurd, așa că, de exemplu, dacă ați ieșit din magazin și v-ați cumpărat cuțite, asta nu
De asemenea, nu veți fi sancționat nici dacă sunteți la munte și folosiți un cuțit, un topor sau o macetă, ca să curățați un loc în care vreți să așezați cortul sau pur și simplu tăiați câteva crengi, ca să faceți focul.
În România, nu se știe cu exactitate dacă este nevoie sau dacă se poate face rost de un permis de port armă albă.
Legea explică mai mult și se referă, în mod explicit, la armele de foc.Pentru această categorie, într-adevăr, se poate obține un permis de port armă.
În cazul colecționarilor de arme, aceștia pot face rost de un permis, care să demonstreze că au această ocupație și că există motive suficiente pentru a deține arme albe.
La fel se întâmplă și în cazul persoanelor care fac anumite sporturi ce implică folosirea unor arme albe, cum ar fi tir cu arcul, scrima sau arte marțiale.
Aceștia pot avea asupra lor o legitimație de la club, prin care să demonstreze că sunt membri sau chiar sportivi de performanță.