Ce arme sunt interzise în războaie. Folosirea lor ar crea genocide

Author: Andrei Ionescu
Actualizat: 16 dec 2022, 07:00

Ce arme sunt interzise în război

Sursa: pexels.com/PixaBay

Rusia a fost acuzată de ambasadorul SUA la ONU că a folosit deja arme interzise în Ucraina. Iată lista armelor care sunt interzise în războaie.

Ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a acuzat Rusia că deja a folosit arme interzise în războiul din Ucraina și a cerut celorlalte state membre ONU să tragă la răspundere Rusia.

„Am văzut videoclipuri cu forțele ruse care transportau arme extrem de letale în Ucraina, care nu își au loc pe câmpul de luptă. Acestea includ muniții cu dispersie și bombe cu vid – care sunt interzise prin Convenția de la Geneva. Am văzut convoiul letal, lung de 40 de mile, (aproximativ 65 km – n.red.) înaintând spre Kiev. Președintele Putin continuă să escaladeze - punând forțele nucleare ale Rusiei în alertă maximă, amenințând că va invada Finlanda și Suedia. La fiecare pas, Rusia a trădat Națiunile Unite. Acțiunile Rusiei sunt împotriva a tot ceea ce reprezintă acest organism”, a transmis Thomas-Greenfield în cadrul discursului său de la Adunarea Generală a ONU privind Ucraina, prima de acest fel din ultimii 40 de ani.

Rezoluția ONU care a condamnat invazia rusă  în Ucraina a fost votată aproape în unanimitate, singurele țări care nu au votat-o fiind cele care reprezintă aliații importanți ai lui Vladimir Putin, toate cu regimuri autoritare: Coreea de Nord, Belarus, Siria și Eritreea.

De ce statele lumii au fost de acord să nu folosească anumite arme

Statele lumii au semnat mai multe tratate pentru protejarea drepturilor omului în războaie. Printre acestea se numără Convențiile de la Haga din 1899 și 1907 și de Protocolul de la Geneva din 1925.

În 1977 și 2005 au fost adăugate trei noi amendamente ale Convențiilor de la Geneva.

Scopul acestor tratate este să respecte drepturile omului în războaie, să protejeze viețile atât ale militarilor, cât și ale civililor și să limiteze pagubele create de război.

Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, a tras un semnal de alarmă legat de posibilitatea ca Rusia să folosească arme chimice în Ucraina.

El a precizat că liderii NATO ar trebui atunci să se întâlnească la masă și să se gândească ce decizie iau.

"Dacă el (n.r.: Putin) foloseşte arme de distrugere în masă, atunci acest lucru ar fi o schimbare de paradigmă. Cu siguranţă, Alianţa Nord-Atlantică şi liderii săi conduşi de SUA vor trebui să se aşeze la masă şi vor fi nevoiţi să se gândească serios ce vor face, pentru că atunci lucrurile ar începe să devină periculoase", a declarat preşedintele polonez Andrzej Duda.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Interzicerea anumitor arme în război este reglementată de anumite convenții, printre care Convențiile de la Geneva
[Sursa: pexels.com/PixaBay]

Citeste si: Spațiul NATO a fost invadat de o dronă rusească! A fost la un pas să ajungă în spațiul aerian al Ucrainei

Lista armelor interzise în războaie

Printre armele interzise în războaie se numără gazele otrăvitoare, armele care produc răni prin fragmente nedetectabile, minele terestre, armele incendiare, armele cu laser orbitoare, proiectilele proiectate să se extindă la impact, armele cu gloanțe otrăvite, bombele cu dispersie și armele biologice.

Marea Britanie a transmis că Rusia a recunoscut că a folosit sistemul de armament TOS-1A în Ucraina, care utilizează rachete termobarice. 

„Ministerul rus al Apărării a confirmat că a folosit sistemul de armament TOS-1A în Ucraina. TOS-1A folosește rachete termobarice, având efecte incendiare și explozive”, a transmis Ministerul Apărării din Marea Britanie într-un mesaj pe Twitter.

Rachetele termobarice fac parte din armele interzise în războaie. Acest tip de arme nu folosesc muniție convențională. Ele sunt umplute cu explozibil de înaltă temperatură și presiune și sunt denumite „bombe cu vid” deoarece aspiră oxigenul din aerul înconjurător pentru a genera o explozie puternică și o undă de presiune mare, ce poate avea efecte distructive enorme, relatează digi24.ro.

Arme termobarice au fost folosite în războiul din Cecenia, iar consecințele utilizării lor au fost îngrozitoare, sublinia Human Rights Watch. Utilizarea armelor termobarice în războiul din Cecenia a fost condamnată de mai multe organizații neguvernamentale.

Citeste si: Ucraina ar fi trimis o rachetă asupra Belarusului. Alexander Lukașenko nu vrea să își implice țara în război: „Nu avem ce căuta acolo”

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.