Ce aspecte trebuie să verifici înainte de a ieși cu barca? Lista de control esențială!

Author: Diana Tilă
Actualizat: 18 apr 2024, 09:00

Pentru anumiți oameni, sporturile nautice sunt cele mai relaxante și palpitante activități. Iar plimbările cu barca, fie pe lacuri, iazuri sau pe mare, oferă o senzație și trăiri ce nu pot fi descrise în cuvinte. Cu toate acestea, pentru ca experiența să fie una sigură și confortabilă, înainte de a ieși în larg, trebuie să te asiguri că verifici câteva aspecte importante. Care sunt acestea? Află în rândurile următoare.

Verifică starea ambarcațiunii pentru a te asigura că totul funcționează în parametrii optimi

Orice călătorie cu barca, indiferent de destinația ei, ar trebui să înceapă cu o verificare amănunțită a ambarcațiunii. În special dacă nu ai mai scos-o în larg de ceva vreme. Verifică existența fisurilor, găurilor sau a altor tipuri de deteriorării ale punții, carenei sau altor elemente structurale ale bărcii. Orice defecțiune îi va compromite integritatea și îi va pune în pericol pe cei aflați la bord. Asigură-te că sistemele de control și direcție funcționează corect. Testează motorul pentru a te convinge că nu există scurgeri de combustibil. Dacă preferi un motor mai fiabil și cu mai mulți cai putere, optează pentru noi motoare de barca și instalează-le înainte de a te porni în excursie. Verifică și sistemul electric pentru a te asigura că farurile și luminile de navigație pot fi activate atunci când situația o impune.

Fii sigură că dispui de suficient combustibil pentru călătorie, verifică nivelul uleiului motorului și al lichidului de răcire. La finalul inspecției, dacă ai constatat că ceva nu funcționează cum ar trebui, verifică piesele și alege consumabile barca potrivite ambarcațiunii tale. Înlocuiește-le înainte de a te aventura în larg pentru a evita să fii blocat pe apă.

Monitorizează vremea pentru a te bucura de ieșiri relaxante și plăcute

Starea ambarcațiunii este deosebit de importantă pentru a ieși în siguranță în larg. Însă la fel de importantă este și vremea. Așadar, înainte de a pleca, verifică starea vremii pentru zona și în măsura în care este posibil, pentru intervalul de timp în care vei naviga. În funcție de vreme, ia în considerare amânarea ieșirii. Siguranța este întotdeauna prioritară. Totodată, pentru că vremea este deseori imprevizibilă, poate fi un lucru util să investești în accesorii barci cum ar fi copertine și huse. Te vei proteja pe tine și îți vei proteja și barca de soare sau ploaie.

Echipamente de siguranță esențiale pentru protecția ta și a pasagerilor

În funcție de numărul persoanele aflate la bord, nu pleca niciodată fără suficiente veste de salvare pentru toată lumea. Un extinctor de incendiu funcțional și în termen de valabilitate, o trusă de prim ajutor, o ancoră, pompă de santină și un dispozitiv de semnalizare, sunt, de asemenea, elemente care ar trebui să se regăsească pe lista de control înainte de a te porni în larg.

Primăvară, vară sau iarnă, pe soare sau pe frig, înainte de a ieși în larg, verifică cu atenție toate aspecte menționate în cuprinsul acestui articol. Deși unele par la prima vedere a fi neimportante, în realitate sunt indispensabile pentru a naviga în siguranță. Pregătește-te, asigură-te că dispui de toate informațiile necesare și verifică starea ambarcațiunii. Vei avea parte de aventuri minunate fie că mergi pe lacul din apropierea casei sau te aventurezi pe mare.

 


Episodul de azi al serialului „Totul pentru familia mea” este difuzat la Kanal D, vineri, începând cu ora 20:00. Îl poți urmări și online, live pe kanald.ro.