Ce au descoperit experții despre untul de muscă? Noul aliment ce poate ajunge pe rafurile magazinelor

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 09 feb 2024, 08:32

Untul de muscă poate ajunge să înlocuiască untul din prăjituri, napolitane și gofre

Sursa: Unsplash

Majoritatea prăjiturilor și napolitanelor din magazine sunt realizate cu unt, însă cercetătorii au descoperit că untul din muscă este mai benefic.

Untul este un aliment folosit adesea de gospodine pentru a prepara diverse deserturi, dar și feluri de mâncare, fiind unul dintre cele mai comune ingrediente folosite pentru prepararea prăjiturilor, gofrelor și napolitanelor din magazine. Experții au descoperit că grăsimea insectelor este mult mai sustenabilă decât produsele lactate. Iată de ce este mai bun untul de muscă față de untul pe care îl folosim în prezent.

Untul de muscă este noul produs pe care îl putem cumpăra din magazine

Valoarea untului din magazine este tot mai ridicată, iar realizarea acestuia nu este benefică mediului înconjurător, motiv pentru care experții încearcă să găsească soluții mai ieftine și prietenoase cu natura care să înlocuiască iubitul aliment. În urma mai multor cercetări realizate de cercetătorii de la Universitatea Gent din Belgia, un bun înlocuitor al untului ar fi chiar grăsimea din larve.

Produsele alimentare ce au la bază grăsimi din insecte au adesea niveluri ridicate de proteină, vitamine, fibre și minerale, iar unii experți privesc aceste beneficii cu multă speranță pentru a înlocui untul provenit din lapte cu untul

de muscă, fiind o alternativă mai ieftină și mai sustenabilă. Pentru a realiza untul de muscă, experții înmoaie larvele de muscă neagră într-un castron cu apă, după care le dau printr-un blender pentru a obține o pastă fină de culoare gri. Cel mai important pas în realizarea untului de muscă este folosirea centrifugii, moment în care se separă untul de insecte, relatează gandul.ro.

Citește și: Schimbări majore pentru carnea din magazine: UE propune măsuri radicale pentru reducerea consumului de carne până în 2050

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

„Există mai multe aspecte pozitive în utilizarea ingredientelor din insecte. Ele sunt mai sustenabile deoarece folosesc mai puțin teren (decât bovinele-n.r.), sunt mai eficiente în convertirea hranei… și folosesc, de asemenea, mai puțină apă pentru a produce unt”, a declarat Daylan Tzompa Sosa, experta ce supraveghează cu atenție cercetarea.

În cadru aceluiași studiu, mai multe persoane au fost supuse unui test, prin intermediul căruia să își dea seama dacă pot simți diferența între produsele ce sunt realizate cu unt de muscă și cele realizate cu unt provenit de la bovine.

Cercetătorii și-au dat seama că oamenii nu simt diferența dintre cele două produse atunci cânt untul de larve înlocuiește o parte din untul din lapte, însă când procentul este de 50/50, acesta resimt un gust neobișnuit, ce îi fac să nu cumpere produsul. 

Cu ce se hrănesc larvele folosite pentru realizarea untului de muscă?

Produsele din insecte sunt tot mai frecvente pe rafturile din România, iar untul de muscă este următorul aliment ce o să apară în magazine, însă ce larve sunt folosite pentru realizarea acestuia și cu ce se hrănesc acestea?

Cercetătorii au creat o grăsime ce provine din larve de muscă Hermetia illucens, insecte ce sunt o incredibilă sursă de proteine, grăsimi și vitamine, având un nivel scăzut de colesterol, potrivit click.ro.

Untul din larve de muscă poate fi folosit pentru a înlocui untul din lapte în realizarea napolitanelor, gofrelor și prăjiturilor, fiind mai sustenabilă pentru mediu, dar și mai ieftină. Muștele Hermetia illucens se hrănesc cu deșeuri organice, cum ar fi resturile alimentare, gunoiul de grajd și biogazul, iar ciclul lor de viață este unul scurt, de aproximativ 10 zile. 

Acest tip de insecte poate fi crescut și în ferme, iar cercetătorii privesc cu speranță la un viitor în care untul de muscă să reducă dependența de resursele agricole tradiționale, cum ar fi soia și laptele.