„Morţii ne învaţă lecţii pentru viaţă“, spun legiştii.
În urma a numeroase necropsii efectuate pe pacienţi decedaţi de Covid-19, medicii germani au ajuns la concluzia că boala Covid-19 poate fi combătută cel mai eficient de sistemul imunitar individual.
„ Libertatea “ citează o analiză publicată în Germania, cu opiniile unor medici ce arată că, în esenţă, COVID-19 nu este un pericol pentru copii sau pentru populaţia sănătoasă.
„ O cauză comună a morţii Covid-19 pare o infecţie a tractului respirator, o infecţie pulmonară, o embolie pulmonară sau o combinaţie a tuturor celor trei factori. Cele mai frecvente afecţiuni preexistente găsite de către patologi aparţineau sistemului cardiovascular sau respirator: hipertensiunea, ateroscleroza severă, inima mărită, obezitatea şi diabetul.
Klaus Püschel a condus ani de zile şeful Departamentului de Medicină Legală din cadrul Centrului Medical Universitar Hamburg-Eppendorf (UKE). El efectua autopsii la pacienţii infectaţi cu virusul HIV, înainte de a se şti foarte multe despre SIDA. „ Morţii ne învaţă lecţii pentru viaţă”, spune Püschel. El explică faptul că starea fizică a fiecărui individ este un factor mai important decât vârsta. Pacienţii decedaţi de Covid-19, cu vârste cuprinse între 50 şi 60 de ani, nu erau persoane într-o formă fizică bună, mulţi erau supraponderali şi sufereau de arterioscleroză, o afecţiune des întâlnită la obezi.
Hans Bösmüller, medic patolog din Germania din sudul Germaniei, a fost unul dintre primii oameni din ţară care a suferit de boală, având simptomele de alterare a gustului şi mirosului, urmate de dureri în gât, apoi de tuse şi febră. Doctorul face acum parte din echipa Institutului de patologie şi neuropatologie al Universităţii din Tübingen care face necropsii pacienţilor morţi din cauza COVID-19. Bösmüller este un exemplu al teoriei că sistemul imunitar este cel mai bun medicament contra bolii. Duce un stil de viaţă sănătos şi face sport, astfel sistemul său natural de apărare a organismului a învins virusul. Patologul a fost izolat într-o cameră din clinică, până la depăşirea pericolului.
Institutul Robert Koch (RKI), principalul for de sănătate publică din Germania, a emis un avertisment împotriva unor astfel de proceduri, avertizând la 24 martie că persoanele decedate ar putea fi contagioase – scrie Libertatea. Cu toate acestea, autopsierii şi patologii lucrează frecvent cu cadavre potenţial infecţioase în munca lor de zi cu zi şi au fost instruiţi corespunzător. Institutul Koch şi-a retras recomandarea în urma unei scrisori de protest scrise de asociaţiile de patologie germane. Atât Asociaţia Federală a Patologilor Germani, cât şi Societatea Germană pentru Patologie apelează în prezent la medici pentru a examina cadavrele cât mai multor victime COVID-19.
Citeste si: Bani pentru romani! Cine va primi despagubiri: "A fost emis ordinul comun."
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
Citește și: Nou beneficiu pentru pensionarele cu venit de până în 3.000 de lei. Ce gratuitate vor primi acestea