Dacă în anumite cazuri persoanele care fac vaccinul anti-Covid-19 ajung să se simtă rău după prima sau a doua doză, unele persoanele prezentând chiar reacții adverse grave, alte persoane au povestit că nu au simțit nicio schimbare după ce le-a fost administrat serul. Ce spun oamenii de știință despre persoanele care nu se confruntă cu efecte secundare?
Sunt sau nu protejate de coronavirus persoanele care nu au efecte secundare după administrarea vaccinului anti-Covid-19?
Efecte secundare ca oboseala sau frisoanele, apărute în urma administrării vaccinului anti-Covid-19, sunt considerate de specialiștii în sănătate o dovadă a faptului că vaccinul funcționează și că este eficient în lupta împotriva noului coronavirus. Luând în calcul această ipoteză, în spațiul public au apărut nelămuriri în legătură cu acest subiect, astfel că multe persoane s-au întrebat dacă sunt sau nu protejate de COVID-19 în cazul în care nu prezintă astfel de reacții adverse.
Pentru a lămuri situația, specialiștii în boli infecțioase au precizat că oamenii sunt protejați împotriva noului coronavirus și dacă experimentează efecte secundare și dacă acest lucru nu se întâmplă. Chiar dacă reacțiile adverse reprezintă o dovadă a faptului că vaccinul are efect asupra sistemului imunitar al organismului, specialiștii atrag atenția că nu este necesar ca oamenii să se simtă rău după vaccin pentru a fi protejați de COVID-19.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
„Nu cred că cineva ar trebui să coreleze gradul reacțiilor lor la vaccin cu protecția împotriva infecției. Știm că persoanele care nu răspund la un vaccin și nu manifestă efecte secundare sunt în continuare bine protejate. Vaccinurile funcționează chiar dacă oamenii nu resimt dureri de cap, febră, dureri musculare sau articulare.”, a spus H. Cody Meissner, șeful diviziei de boli infecțioase pediatrice de la Tufts University School of Medicine din Boston, potrivit alephnews.ro .
Specialiștii atrag atenția că oamenii nu ar trebui să lege reacțiile adverse apărute în anumite cazuri de eficiența vaccinurilor anti-Covid-19, având în vedere că acest lucru nu reprezintă un indicator care ar trebui să fie luat în calcul.
Reacțiile adverse provocate de vaccinurile anti-Covid-19 au fost analizate în detaliu de specialiștii în sănătate, mai ales în cazul vaccinului produs de AstraZeneca și asta pentru că au apărut informații potrivit cărora acest vaccin ar putea duce la apariția unor cheaguri de sânge periculoase.