Ce avantaje va avea România, după ce va adera la Spațiul Schengen. Țara noastră a primit undă verde din partea Germaniei

Autor: Andreea Buinoschi
Actualizat: 30 mai 2023, 01:25

Ce avantaje va avea România, după ce va adera la Spațiul Schengen

Sursa: Istock

Ce avantaje va avea România, după ce va adera la Spațiul Schengen. Ieri, 29 august, Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, a anunțat că susține aderarea României, a Croației și a Bulgariei în Spațiul Schengen.

Ce avantaje va avea România, după ce va adera la Spațiul Schengen. Cancelarul Germaniei susține că cele trei țări întrunesc criteriile tehnice necesare aderării și, de asemenea, a promis că se va implica, pentru ca acestea să devină state membre cu drepturi depline.

Ce avantaje va avea România, după ce va adera la Spațiul Schengen

Aderarea la Spațiul Schengen reprezintă, de fapt, aderarea în cadrul unui grup de țări în care controalele de la frontieră nu mai există. Așadar, datorită acestui lucru, nu vor mai exista cozile interminabile de la

vame.

Românii care vor călători cu trenul, cu avionul, cu mașina personală sau cu autocarul vor avea parte de o călătorie mai rapidă, iar controlul pașapoartelor nu va mai fi necesar în ceea ce privește călătoriile cu avionul.

Mărfurile vor circula liber în Spațiul Schengen și, dacă și Bulgaria va putea adera, românii care trec în Bulgaria, în Grecia și în Ungaria nu vor mai sta la cozile din vămi.

Citeste si: România poate intra în Spațiul Schengen până la finalul anului 2022. Lucian Bode a făcut anunțul

Cu toate acestea, există și un dezavantaj pe măsură. Mai exact, există riscul ca numărul cazurilor de trafic de persoane să crească, dar și numărul persoanelor imigrante.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

România întrunește calitățile necesare de aderare la Spațiul Schengen de peste un deceniu. Unii lideri ai Uniunii Europene au specificat faptul că țara noastră are probleme cu corupția și cu justiția, iar acestea nu permit aderarea. Franța, Olanda și Germania se numără printre țările care s-au opus.

Nicolae Ciucă susține că România este pregătită pentru acest pas important

Nicolae Ciucă susține că țara noastră este pregătită pentru intrarea în Spațiul Schengen până la finalul acestui an, lucru declarat și de către Lucian Bode.

Cel din urmă a spus că România va putea demonstra acest lucru.

„Suntem în etapa în care așteptăm realizarea unei evaluări voluntare, lucru pe care îl vom solicita cu ocazia primei reuniuni.

În luna septembrie ne propunem să realizăm, împreună cu experții din statele membre această evaluare voluntară, astfel încât la momentul octombrie 2022, la prima reuniune a Consiliului JAI să fim în măsură să prezentăm toate condițiile solicitate și să îndeplinim toate condițiile tehnice, astfel încât decizia să fie favorabilă România.

România îndeplinește condițiile tehnice de aderare la spațiul Schengen, România solicită Comisiei, statelor să existe un echilibru între obligațiile pe care România și le asumă și drepturile de care trebuie să se bucure România în ceea ce privește libera circulație a persoanelor, mărfurilor și serviciilor.

Citeste si: Ucraina trebuie să primească statutul de țară candidată pentru a adera la Uniunea Europeană. Ursula von der Leyen: „Știm cu toții că ucrainenii sunt gata să moară pentru perspectiva europeană”

Am încredere că România se află pe drumul cel bun (…) arătăm că securitatea frontierelor naționale și ale Uniunii Europene sunt asigurate, iar România este în măsură să solicite ca până la finalul președinției Cehiei la Uniunea Europeană acest dosar să fie aprobat”, a spus Lucian Bode, conform romaniatv.net.

https://www.romaniatv.net/romania-ar-putea-intra-in-spatiul-schengen-pana-la-sfarsitul-anului-anunt-crucial-facut-de-ministrul-de-interne_6658033.html