Ce beneficii are ceaiul turcesc. Rețeta și recomandări

Autor: Bianca Vidoi

Ce beneficii are ceaiul turcesc

Sursa: Unsplash

Turcii sunt cunoscuți pentru cultura lor unică, dar și pentru diferitele preparate pe care le consumă, printre care se numără și ceaiul lor.

Turcia este cunoscută pentru deserturile incredibile pe care le realizează, dar și pentru nenumăratele preparate pe care le consumă pe parcursul anului. Unul dintre cele mai importante lucruri pentru care au devenit cunoscuți este chiar ceaiul turcesc, însă puțini oameni cunosc beneficiile pe care acesta le are asupra organismului.

Ce fel de ceai consumă turcii

Ceaiul are o istorie de peste 5.000

de ani, ce s-a dezvoltat în China, însă turcii au preluat această băutură și au perfecționat-o într-un mod ce i-au făcut cunoscuți. Turcii nu consumă orice fel de ceai, ci preferă o anumită specie de ceai negru, cultivată în regiunea Mării Negre de Est și în provincia Rize, ce a ajuns să fie cunoscută sub denumirea de „ceai turcesc”.

Deși ceaiul turcesc are la bază o specie specifică de ceai negru, este mul mai important procesul prin care se realizează această băutură.

Pentru prepararea ceaiului turcesc se folosește ceai negru prăjit, ce este elementul de bază al băuturii, ce oferă savoarea și beneficiile pentru care este apreciat de localnici și turiști. 

Ceaiul turcesc se prepară într-un ceainic, format dintr-un vas mic așezat peste un vas mai mare. În vasul mic este pus ceaiul negru prăjit, peste care se toarnă apă fiartă, după care vasul mic este așezat peste vasul mare în care se află apă ce este într-un proces constant de fierbere.

Timp de 10 minute ceaiul turcesc este lăsat la infuzat, după care poate fi servit. În vasul mic se va afla ceau turcesc foarte concentrat, iar în funcție de preferințele fiecăruia, se poate adăuga zahăr, însă niciodată lapte, potrivit trt.net.tr.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”

Ce beneficii are ceaiul turcesc

Ceaiul turcesc are la bază ceaiul negru, ce este cunoscut pentru beneficiile pe care acesta le are asupra organismului nostru. Ceaiul negru folosit pentru ceaiul turcesc este bogat în antioxidanți, astfel acesta este folositor atunci când organismul nostru se luptă împotriva radicalilor liberi, care ne îmbătrânesc și cresc numărul de toxine din țesuturi.

Turcii au început să folosească ceaiul turcesc în perioada în care cafeaua era aproape imposibil de achiziționat, deoarece ceaiul negru este cunoscut pentru nivelul de cafeină pe care îl conține.

Astfel ceaiul turcesc acționează ca un energizant pentru sistemul nervos și stimulează toate funcțiile organismului. 

Citește și: Cum recuperăm garanția de 50 de bani și cum funcționează sistemul Garanție-Returnare

Ceaiul negru din care este preparat ceaiul turcesc are numeroase beneficii și asupra sistemului vascular, deoarece elementele acestuia protejează funcționarea corectă a inimii, vasele de sânge și arterele. Ceaiul turcesc previne formarea cheagurilor de sânge și blochează oxidarea colesterolului.

După mai multe cercetări s-a descoperit că ceaiul negru poate ajuta la reducerea riscului de accident vascular cerebral, potrivit doc.ro

Trucuri pentru un ceai turcesc foarte bun

Oamenii ce își doresc să afle mai multe despre cultura turcă pot să înceapă prin prepararea ceaiului pentru care au început să devină celebrii. Este important ca oamenii să știe că acesta nu poate fi consumat în cantități foarte mari, deoarece este o băutură foarte concentrată. Astfel, ceaiul turcesc va fi servit în pahare delicate, sub formă de cupă de lalea.

În ceaiul turcesc nu trebuie să adăugați lapte, deoarece turcii obișnuiesc să folosească cantități mari de zahăr pentru a îmbunătăți gustul ceaiului. Pentru a realiza cel mai bun ceai turcesc este necesar să aveți răbdare pentru ca ceaiul negru prăjit să se infuzeze complet, astfel este necesar să lăsați ceaiul pentru cel puțin 10 minute la infuzat.