Intrarea României în Spațiul Schengen va aduce românilor multe beneficii, însă decizia finală a Comisiei Europene va fi luată la data de 8 decembrie.
Citește și: Ce ar putea împiedica aderarea României la Schengen. Klaus Iohannis: „Nu există o garanție pentru asta”
Ce beneficii are România dacă intră în Spațiul Schengen
Aderarea României în Spațiul Schengen vine împreună cu anumite beneficii pe care cetățenii țării le vor avea.
Călătoria românilor în țările ce au aderat deja în Spațiul Schengen se va putea realiza fără a trece prin controalele la frontierele interne. Trecerea dintr-un stat în altul cu avionul, trenul, mașina sau autocarul se va realiza ca o călătorie în interiorul țării noastre. Persoanele ce se deplasau în aceste țări cu avionul nu vor mai trebui să aștepte pentru controlul pașapoartelor.
De un astfel de beneficiu vor avea parte și șoferii de TIR, aceștia nu vor mai trebui să stea la cozile lungi de la graniță, mărfurile vor putea astfel să circule liber.
Cu intrarea României în Spațiul Schengen, turiștii vor putea sta într-un alt stat membru pentru cel mult 3 luni, timp în care acesta va avea dreptul să muncească, fiind tratați ca cetățenii țării respective.
Acest lucru poate fi realizabil dacă persoanele dețin un pașaport sau un card de identitate valabil.Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Când ar putea intra România în Spațiul Schengen
Spațiul Schengen este format din 26 de țări, dintre care 4 nu fac parte din Uniunea Europeană, acestea fiind Norvegia, Islanda, Elveția și Lichtenstein. România îndeplinește de peste 10 ani criteriile cerute pentru aderarea în Spațiul Schengen, însă votul decisiv trebuie să fie în unanimitate.
Olanda, Suedia și Austria și-au prezentat nesiguranța privind aderarea României în Spațiul Schengen. Decizia finală va avea loc la data de 8 decembrie, în Consiliul JAI.
,, România asigură o gestionare solidă și de înaltă calitate a frontierelor, inclusiv în ceea ce privește supravegherea frontierelor și verificările sistematice la frontiere, și participă la cooperarea polițienească internațională.
Combaterea migrației neregulamentare și a traficului de persoane reprezintă două priorități în care România este activă. Sistemul de informații Schengen este bine stabilit. În ceea ce privește respectarea drepturilor fundamentale, România dispune de structuri eficace pentru a garanta accesul la protecție internațională, cu respectarea principiului nereturnării.”, este prezentat în comunicatul Comisiei Europene.
Surse: Facebook Biroul Parlamentului European în România , digi24.ro, romania.representation.ec.europa.eu