Ce beneficii pentru sănătate are ceapa verde

Autor: Denisa Irimia
Actualizat: 05 mar 2024, 23:26

Ce beneficii are ceapa verde

Sursa: freepik

Deși toate legumele au o importanță mare în menținerea stării de sănătate, există anumite soiuri care aduc cu sine beneficii distincte, iar ceapa verde reprezintă un exemplu elocvent în acest sens.

Ceapa face parte integrantă din familia Allium, alături de ilustrele sale rude, precum usturoiul, prazul și arpagicul. Această categorie de legume nu doar că aduce diversitate în bucătărie, dar constituie, de asemenea, o sursă bogată de vitamine, minerale și compuși puternici care contribuie la promovarea stării de sănătate în multiple moduri.

Citește și: Cultivarea legumelor în extrasezon devine mai profitabilă: Câți bani vor primii fermierii din partea statului român?

Ce beneficii pentru sănătate are ceapa verde

De-a lungul istoriei, ceapa verde a fost recunoscută drept un aliment extrem de hrănitor și a fost folosită în medicina tradițională încă din vremurile antice. Se remarcă pentru capacitatea sa de a îmbunătăți sănătatea inimii, de a menține nivelurile optime de zahăr în sânge și de a contribui la creșterea densității osoase.

Poate susține sănătatea inimii

În general, compoziția cepei este bogată în antioxidanți și alte substanțe care contribuie la combaterea inflamației, manifestându-se prin reducerea numărului de trigliceride și nivelul colesterolului. Toate aceste aspecte favorizează diminuarea riscului apariției bolilor de inimă.

Proprietățile antiinflamatorii ale cepei pot, de asemenea, să ofere beneficii în reducerea hipertensiunii arteriale și în prevenirea formării cheagurilor de sânge.

Ceapa verde contraindicații

Deși alergiile la ceapa verde par a fi rare, s-au semnalat câteva cazuri în studiile specializate. Prin urmare, dacă experimentezi îngrijorări cu privire la posibilitatea unei alergii la ceapa verde sau la oricare alt aliment, este recomandat să discuți simptomele cu un medic specialist pentru a obține un diagnostic corect și pentru a primi sfaturi privind managementul stării tale de sănătate.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”

De asemenea, trebuie mentionat că sindromul de alergie orală, caracterizat de reacții precum mâncărime și umflături în jurul gurii, poate apărea la persoanele cu alergii sezoniere atunci când consumă fructe și legume crude.

Valori nutriționale pentru 100 de grame de ceapă verde

Calorii 27 Carbohidraţi 5.74 g

Fibre 1.8 g

Fructoză 2.68 g

Glucide (total) 4.95 g

Glucoză 2.07 g

Lipide/ Grăsimi 0.47 g

Proteine 0.97 g

Cum alegi si cum păstrezi ceapa verde

Selectarea cepei verzi este o sarcină simplă atunci când ții cont de câteva caracteristici cheie. O ceapă verde de calitate trebuie să aibă o culoare vibrantă și să nu prezinte nici cel mai mic indiciu de lipicios.

Pentru a păstra prospețimea acesteia, este recomandat să o înfășori cu grijă într-un prosop umed și să o depozitezi în sertarul frigiderului.

Dacă constați apariția unor zone lipicioase pe suprafața cepei verzi, nu te îngrijora. Soluția constă în îndepărtarea acestora, urmată de spălarea meticuloasă a cepei și reîntoarcerea ei în mediul rece al frigiderului, pregătită pentru momentul gustării sau al preparării tale culinare preferate.

În cazul în care cea mai apropiată opțiune de ceapă verde este puțin ofilită sau prea matură pentru gustul tău, nu te descuraja! Există o metodă simplă pentru a le reda lumina. Plasează-le în apă rece pentru o perioadă de aproximativ jumătate de oră sau chiar o oră, iar rezultatul va fi o revigorare surprinzătoare.