Ce boli grave poate provoca paracetamolul luat pe termen lung. Avertismentul venit din partea cercetătorilor

Author: Amalia Georgescu
Actualizat: 09 nov 2022, 02:50

Un studiu recent arată ce boli poate provoca paracetamolul administrat pe termen lung

Sursa: unsplash

Paracetamolul este un medicament administrat pe scară largă, la nivel mondial. Cu toate acestea, cercetătorii de la Universitatea din Edinburgh atenționează că, pe termen lung, acesta poate face mai mult rău decât bine.

Paracetamolul este folosit pentru a ameliora durerile, dar și în caz de răceală sau, mai nou, în tratarea simptomelor ușoare de COVID-19. Chiar dacă este utlilizat în întreaga lume, cercetătorii de la Universitatea din Edinburgh atenționează că paracetamolul poate avea o serie de reacții adverse, mai ales atunci când este administrat pe termen lung. 

Paracetamolul crește riscul de infarct miocardic și AVC

Oamenii de știință de la Universitatea din Edinburgh au realizat un studiu referitor la administarea pe termen lung a paracetamolului. În cadrul acestui studiu au fost analizați 110 volutnari, iar dintre aceștia, două treimi luau medicamente pentru hipertensiune arterială. Subiecții au fost rugați să ia câte 1 gram de paracetamol de patru ori pe zi, pentru o perioadă de două săptămâni. 

În urma analizelor efectutate ulterior s-a descoperit că, în cazul voluntarilor, tensiunea arterială a crescut. Acest lucru este asociat automat cu un risc ridicat de a dezvolta atacuri de cord și accident vascular cerebral.

Asfel, oamenii de știință au ajuns la concluzia că persoanele care iau paracetamol o lungă perioadă de timp și au tensiunea arterială ridicată prezintă un risc mult mai mare de a suferi un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral (AVC), comparativ cu cei care nu iau acest medicament. 

Cercetătorii susțin că, administrat o lungă perioadă de timp, paracetamolul poate crește riscul de AVC și infarct miocardic
[Sursa: unsplash]

Având în vedere noile date, oamenii de știință sunt de părere că medicii ar trebuie să recomande pacienților cu hipertensiune arterială sau care prezintă boli de inimă o doză cât mai mică de paracetamol și să îi supravegheze în permanență pentru a se asigura că starea lor de sănătate nu se agravează.

Specialiștii au menționat că nu există riscuri în cazul persoanelor care iau acest medicament pentru o perioadă scurtă de timp.

„Nu este vorba despre utilizarea pe termen scurt a paracetamolului pentru dureri de cap sau febră, ceea ce este, desigur, bine”, a spus medicul Iain MacIntyre, potrivit digi24.ro.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Citeste si: Alcoolul si vaccinul Covid| Sfaturi utile inainte si dupa vaccinare!

Deși oamenii de știință de la Universitatea din Edinburgh nu au putut găsi o explicație pentru faptul că paracetamolul crește tensiunea arterială, aceștia sunt de părere că noile date ar trebui să îi determine pe medici să evite recomandarea acestui medicament pe termen lung pentru persoanele care au o valoare mai ridicată a tensiunii arteriale. 

În prezent, cercetătorii sunt de părere că este nevoie de studii suplimentare care să arate care sunt efectele pe termen lung ale administrării acestui medicament. 

Oamenii de știință atrag atenția că paracetamolul ar trebui administrat cu moderație persoanelor care au tensiunea arterială ridicată
[Sursa: unsplash]

Citeste si: Cât trebuie să stai în carantină daca ai COVID-19 și ești vaccinat. S-a modificat perioada de izolare pentru pacienții vaccinați și cei nevaccinați