Ce categorie de români va fi scutită de impozitul pe salariu. Se aplică de la 1 ianuarie 2023

Autor: Diana Tilă

Această categorie de bugetari nu va mai plăti impozit pe salariu de la 1 ianuarie 2023.

Sursa: PixaBay

Vești bune pentru români înainte de sărbători! Această categorie de bugetari nu va mai plăti impozit pe salariu de la 1 ianuarie 2023.

O categorie de angajați nu va mai plăti impozit pe venit și va primi salariu mai mare începând cu 1 ianuarie 2023. Guvernul a adoptat legea prin care personalul din instituțiile publice care desfășoară astfel de activități beneficiază de scutire de la plata impozitului pe venit pentru veniturile din salarii și asimilate salariilor.

Citește și: Românii care primesc bani pentru facturile la energie riscă amenzi de zeci de mii de lei, dacă nu respectă prevederile OUG. Cum pot folosi ajutorul financiar

Ce categorie de români va fi scutită de impozitul pe salariu. Se aplică de la 1 ianuarie 2023

Potrivit unui ordin comun dintre Ministrul Finanțelor, Ministrul Cercetărilor, Inovării și Digitalizării, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale și Ministerul Educației, o categorie de angajați nu va mai plăti impozit pe venit de la 1 ianuarie 2023.

Noile prevederi vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2023 și se vor aplica începând cu veniturile aferente lunii intrării în vigoare a ordinului.

Ordinul este publicat în Monitorul Oficial.  

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: Ajutor financiar în valoare de 1000 de lei. Cine sunt românii care primesc bani în plus în 2023

Funcțiile pentru care se va aplica scutirea de impozit sunt:

  • administrator baze de date,
  • analist,
  • inginer de sistem în informatică,
  • i
  • manager de proiect informatic,
  • programator,
  • proiectant de sisteme informatice,
  • programator de sistem informatic,
  • programator ajutor,nginer de sistem software,
  • analist ajutor,
  • inginer de dezvoltare a produselor software.

“Am reuşit să reparăm şi să uniformizăm aplicarea unei facilităţi fiscale de

care mediul privat beneficia de multă vreme. Domeniul IT este un domeniu strategic, cu impact puternic şi valoare adăugată mare în economia unei societăţi. Discutăm despre digitalizarea administraţiei de atâta vreme, despre nevoia de întărire a componentei IT din perspectiva augmentării atacurilor cibernetice, iar domeniul public este primul vizat de astfel de tentative. Este firesc să avem oameni bine plătiţi dacă vrem calitate şi sper ca prin acest demers să reuşim să diminuăm din plecările IT-iştilor buni din administraţie şi, totodată, să devenim un angajator competitiv.”
, a spus Adrian Câciu, ministrul Finanţelor.

Citește și: Copiii pot primi bani din partea statului, atunci când împlinesc 18 ani. Ce condiții trebuie să respecte părinții

„Această iniţiativă face dreptate pentru IT-iştii din sectorul public, fiind o chestiune de normalitate ca aceştia să beneficieze de aceleaşi facilităţi precum cei care lucrează pentru firme private. Este o chestiune care trena de multă vreme şi le mulţumesc tuturor celor care au susţinut această măsură, care face parte dintr-un efort mai amplu de a atrage experţi din sectorul IT&C în administraţia

publică. România viitorului este România digitală, iar un sector public puternic digitalizat înseamnă un stat prietenos cu cetăţeanul. Pentru toate acestea, e nevoie de resursă umană de calitate în sectorul public, cu atât mai mult în ceea ce ţine de transformarea digitală a administraţiei”, a declarat Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării.