Ce categorii de angajați beneficiază de scutiri de impozit?

Author: Bianca Vidoi

Ce categorii de angajați beneficiază de scutiri de impozit?

Sursa: Pexels.com

Lista angajaților ce vor fi scutiți de impozit la salariu a mai adăugat câteva categorii în anul 2023, iar aceștia sunt fericiții ce vor primi salariul întreg.

Începând cu data de 1 iunie 2023, două noi categorii s-au adăugat la lista locurilor de muncă în care impozitul de la salariu nu va mai fi plătit. Iată ce categorii de angajați beneficiază de scutiri de impozit.

Citește și: Tichetele de masă și voucherele de vacanță vor fi supuse unor măsuri fiscale. Ce angajați vor fi afectați?

Care sunt categoriile de angajați care beneficiază de scutiri de impozit

Noi angajați din România vor primi mai mulți bani la salariu, după ce codul CAEN 5821, 5829, 6201, 6202, 6209 a fost pus în vigoare începând cu data de 1 iunie 2023. Prin intermediul acestei modificări a codului, angajații din IT nu vor mai plăti impozit pe salariu, iar această decizie a venit pentru a încuraja angajările în domeniu, ținând cont că există mai multe firme ce au probleme în a găsi persoane calificate pentru aceste posturi care se ocupă cu crearea

de programe pentru calculator.

Există însă și alte categorii ce se bucură de această scutire a impozitului pe salariu, precum salariați care lucrează în agricultură și industria alimentară, ce nu plătesc impozit pe venit și nici contribuția la sănătate, deși sunt asigurați, un model asemănător cu angajații ce lucrează în construcții.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Cercetătorii nu sunt scutiți în totalitate de plata impozitului pe salariu, însă acestora li se aplică o scutire de 10%, iar angajații ce dețin drepturi de autor trebuie să plătească contribuția la pensie și sănătate în cazul în care nu există alte tipuri de venituri de natură salarială. Oamenii ce au diferite venituri din chirii trebuie să plătească un impozit de 10%, însă doar la 60% din venit, iar contribuția la sănătate se achită doar în cazul în care venitul lunar depășește 12 salarii minime pe economie, relatează digi24.ro.

Citește și: Beneficiile pe care le pierd angajații! Angajatorii vor renunța la aceste tichete

Condițiile pe care angajații din IT trebuie să le îndeplinească?

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării a anunțat că noua modificare a codului CAEN 5821, 5829, 6201, 6202, 6209 beneficiază în mod egal atât angajații din instituțiile publice, cât și cei din privat.

Pentru ca persoanele ce se ocupă cu crearea de programe pentru calculator să nu mai plătească impozitul pe salariu trebuie să îndeplinească anumite condiții:

  • Salariații ce ocupă posturile și desfășoară activitățile să facă parte din prezentul act normativ
  • Postul ocupat să facă parte dintr-un compartiment specializat de informativă 
  • Angajatul trebuie să aibă o diplomă de licență universitară sau o diplomă de bacalaureat și urmează studii superioare acreditate 
  • Angajatorul să arate că a produs venituri din crearea de programe pentru calculator, exceptând însă societățile nou înființate și instituțiile publice 
  • Veniturile ce au fost realizate să depășească suma de 10.000 euro pentru fiecare salariat ce beneficiază de scutirea la impozitul pe venitul din salarii, relatează hotnews.ro.

Citește și: Ce se întâmplă cu pensiile speciale ale magistraților. Legea a fost retrimisă în Parlament

 

 

 


Ștefan și Catinca și-au luat fanii prin surprindere cu ultimele postări din mediul online. Ce se întâmplă cu relația foștilor concurenți din Casa iubirii?