Ce condiție are Rusia pentru a retrage trupele din Ucraina. Ministrul de externe rus Serghei Lavrov susține că Moscova este dispusă să discute cu Kievul

Author: Madalina Maftei
Actualizat: 25 nov 2022, 08:00

Ce condiție are Rusia pentru a retrage trupele din Ucraina. Ministrul de externe rus Serghei Lavrov susține că Moscova este dispusă să discute cu Kievul

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a explicat vineri că obiectivul invaziei ruse în Ucraina este să-i ”elibereze”pe ucraineni ”de opresiune”, notează AFP.

Serghei Lavrov a explicat în cadrul unei întâlniri cu responsabili separatiști proruşi din estul Ucrainei că președintele rus Vladimir Putin a luat decizia acestei operațiuni militare de demilitarizare şi de denazificare a Ucrainei pentru ca ucrainenii să poată să-şi aleagă liberi viitorul.

Lavrov: Rusia vrea să-i ”elibereze pe ucraineni de opresiune”

Ministrul de externe rus a profitat de întâlnirea cu oficialii autoproclamatelor republici Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei, a căror independență a fost recunoscută luni de Rusia, pentru a lansa din nou acuzații la adresa Occidentului și a Kievului.

”Occidentul apără regimul ucrainean şi închide ochii la crimele de război comise de Kiev împotriva civililor, tocmai acţiunile ucrainene şi occidentale au aruncat Ucraina într-o tragedie”, a spus Lavrov la întâlnirea cu aşa-numitul „ministru de externe” al autoproclamatei republici Lugansk, Vladislav Deinego, şi „prim-adjunctul ministrului de externe” al republicii Doneţk, Serghei Peresada, la Moscova, potrivit Vzgliad şi RIA Novosti.

Liderii separațiști susținuți de Moscova se așteaptă ca milițiile lor să se apropie în curând de granițele regiunilor Lugansk şi Doneţk, au relatat vineri agenţii de presă ruse, citate de Reuters.

În prezent, separatiștii dețin doar o treime din Doneţk şi Lugansk, restul teritoriului aflându-se sub controlul Kievului. 

”Rusia a recunoscut Republica Populară Doneţk şi Republica Populară Lugansk în graniţele regiunilor Doneţk şi Lugansk pe când făceau parte din Ucraina”, a

declarat Vladimir Putin la 22 februarie, potrivit BBC în limba rusă.

Citeste si: LIVE UPDATE A doua zi de război în Ucraina. Vladimir Putin i-a spus lui Xi Jinping că este dispus să negocieze cu Ucraina 

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Ministrul de externe rus susține că Rusia este dispusă să poarte discuții cu Kievul, însă numai după ce armata ucraineană va depune armele 

Serghei Lavrov a afirmat vineri că Rusia este dispusă să discute cu Kievul, însă numai după ce armata ucraineană va depune armele, transmite Reuters și AFP.

”Suntem pregătiţi pentru negocieri, în orice moment, de îndată ce forţele armate ucrainene vor asculta apelul nostru şi vor depune armele”, a declarat Lavrov într-o conferinţă de presă, la o zi după declanşarea ofensivei ruse în Ucraina.

Lavrov a mai spus că Moscova nu vrea ca ”neonaziştii” să guverneze Ucraina.

Este a doua zi de război în Ucraina, după ce Rusia a invadat țara cu ajutorul mijloacelor terestre, aeriene și maritime.

Citeste si: Nostradamus a prezis războiul dintre Rusia și Ucraina din 2022. Cele mai sumbre previziuni pentru cele două puteri ale lumii