Ce condiții trebuie să îndeplinească românii, pentru a primi ajutor pentru încălzire. Când este ultima zi în care se pot depune cererile

Author: Andreea Buinoschi
Actualizat: 03 oct 2022, 17:34

Ce condiții trebuie să îndeplinească românii, pentru a primi ajutor pentru încălzire. Când este ultima zi în care se pot depune cererile

Sursa: Istock

Iarna bate la ușă, iar câteva categorii de români pot beneficia de ajutor pentru încălzire. Ultima zi în care se vor putea depune cererile este 15 octombrie, iar ajutorul se oferă pentru perioada 1 noiembrie 2022-31 martie 2023.

Românii pot beneficia de ajutor pentru încălzire. Subvenția venită din partea Guvernului are loc prin intermediul Legii 226/2021 a consumatorului vulnerabil și este valabilă pentru intervalul 1 noiembrie 2022-31 martie 2023.

Condiții obligatorii pentru a primi ajutor pentru încălzire

15 octombrie este ultima zi în care românii mai pot înainta cererile pentru a beneficia de acest sprijin din partea Guvernului, iar acest lucru se face la primărie.

Plățile vor reuși să acopere, în fiecare lună, o subvenție care se va oferi în perioada menționată anterior. În funcție de venitul mediu lunar al persoanei singure sau al familiei, subvenția se va plăti diferențiat.

În momentul completării cererii, titularul trebuie, obligatoriu, să menționeze:

Citeste si: Guvernul a prelungit compensarea cu 50 de bani pentru carburant. Nicolae Ciucă susține că efectele benefice deja se văd

  • Componența familiei,
  • Veniturile membrilor familiei,
  • Bunurile mobile deținute,
  • Bunurile imobile deținute.

În continuare, primarii vor cere titularilor acte prin care să dovedească identitatea persoanei, dar și veniturile pe care membrii familiei le-au realizat.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Familiile al căror venit net lunar este mai mic de 1.386

per membru sau persoanele singure al căror venit lunat este de 2.053 de lei vor beneficia de ajutor. De asemenea, respectivul ajutor pentru încălzire se acordă pentru o singură locuință/ pentru o singură reședință.

Actele necesare pentru a beneficia de ajutor pentru încălzire

Dosarul pentru ajutorul de încălzire trebuie să conțină următoarele documente:

  • - Adeverință pentru registrul agricol,
  • - Copii ale documentelor pentru membrii familiei,
  • - Adeverință de salariat, fie cu venitul net, fie cu cuponul de pensie,
  • - Factura recentă de curent.

În ceea ce privește încălzirea cu gaze, este nevoie doar de procesul verbal de depunere în funcțiune și de o factură recentă.

Categoriile de ajutor pentru încălzire, în funcție de sistemul de încălzire, sunt:

  • Ajutor pentru încălzirea locuinței cu energie termică în sistem centralizat,
  • Ajutor pentru gaze naturale,
  • Ajutor pentru energie electrică,
  • Ajutor pentru combustibili solizi,
  • Ajutor pentru combustibili petrolieri.

Ministerul Mediului a venit cu propunerea ca persoanele care achiziționează lemne pentru

foc prin factură să primească, în limita a cinci metri cubi, un ajutor de 150 de lei pentru fiecare metru cub.

„Cel care va beneficia va trebui să facă dovadă că a cumpărat lemn de foc pentru încălzire cu factură și cu aviz de însoțire a mărfii”, a spus Tanczos Barna, ministrul Mediului.

Citeste si: Prețul lemnului, plafonat până în martie 2023. Ce trebuie să știe românii care folosesc soba cu lemne pentru a-și încălzi locuința

De asemenea, acesta a declarat faptul că lista cu persoanele care vor beneficia de aceste ajutoare va fi întocmită de către primarii „care știu care sunt familiile, gospodăriile ce folosesc lemn de foc, urmând că bugetul Ministerului Muncii să fie suplimentat cu această sumă”.

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.