Noua lege a pensiilor (Legea 360/2023), intrată în vigoare la 1 septembrie, vizează, în special, majorarea treptată a vârstei de pensionare pentru femei, care vor ajunge la 65 de ani până în 2035.
Ce prevede noua lege a pensiilor, în privința pensionării anticipate
Una dintre cele mai importante schimbări se referă la restricționarea opțiunii de pensionare anticipată, mai ales pentru femeile care au crescut mai mulți copii.
O altă noutate importantă este eliminarea posibilității de a ieși la pensie anticipată fără penalizări. Chiar și cei care îndeplinesc stagiul complet de cotizare nu vor mai putea evita reducerile din cuantumul pensiei. Acestea vor fi aplicate în funcție de numărul de luni rămase până la vârsta standard de pensionare.
Potrivit articolului 58 din noua lege a pensiilor, pensionarea anticipată poate fi acordată cu până la 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, însă cu condiția să se fi realizat stagiul complet de cotizare sau să fi fost depășit acest stagiu cu până la 5 ani.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
Citește și: Nou beneficiu pentru pensionarele cu venit de până în 3.000 de lei. Ce gratuitate vor primi acestea
De asemenea, același articol prevede ca, „la stabilirea stagiului complet de cotizare contributiv, necesar acordării pensiei anticipate, să nu se ia în considerare perioadele în care persoana a avut calitatea de asigurat în baza unui contract de asigurare încheiat, începând cu data de 1 ianuarie 2018, în baza prevederilor art.
6 alin. (2) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare, ale Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 163/2020 pentru completarea art. 159 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, precum şi pentru adoptarea unor măsuri în domeniul asigurării unor persoane în sistemul public de pensii, aprobată cu modificări prin Legea nr. 168/2021, cu modificările ulterioare, precum și ale art.6
Cum se diminuează pensia anticipată
Diminuarea pensiei anticipate se face în funcție de durata de cotizare peste cea minimă necesară și de numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare, după cum se arată în tabelul nr. 4, din noua lege a pensiilor. Totuși, este important de menționat că această reducere nu poate fi cumulată cu alte reduceri oferite prin alte legi sau acte normative.
La momentul în care o persoană îndeplinește condițiile pentru pensia pentru limită de vârstă, pensia anticipată va fi transformată automat în pensie pentru limită de vârstă. În acest caz, recalcularea pensiei va elimina reducerea aplicată anterior și se va valorifica orice stagiu de cotizare suplimentar realizat între timp, conform prevederilor legale. De asemenea, există posibilitatea ca un beneficiar de pensie anticipată să opteze pentru pensie de invaliditate, în cazul în care capacitatea de muncă se diminuează semnificativ, după cum se mai arată în noua lege a pensiilor.