Legea nr. 259 din data de 29 octombrie 2021 pentru aprobarea ordonanței de urgență a Guvernului nr. 118/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică și gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022 a fost elaborată și adoptată de Parlamentul României. Pe lângă aceasta, a fost adoptată de către Parlament și Ordonanța Guvernului nr. 27/1996 privind acordarea de facilități persoanelor care domiciliază sau lucrează în unele localități din Munții Apuseni și în Rezervația Biosferei „Delta Dunării”, publicată în Monitorul Oficial nr.
Mai exact, conform acestor ordonanțe de urgență locuitorii României vor primi compensări pentru consumul de energie electrică și gaze naturale din partea statului pentru perioada sezonului rece 2021-2022, realizat în intervalul 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022, cu scopul protejării consumatorilor de scumpirile acestor necesități. Iată ce trebuie să faci pentru a putea beneficia de schema de compensare:
Ce este compensarea consumului de energie electrică și gaze naturale
Compensarea consumului de energie electrică și gaze naturale reprezintă un mecanism prin intermediul căruia consumatorii casnici sunt protejați de scumpirea bruscă a prețurilor la energie electrică și gaze naturale. Majorarea acestor prețuri se datorează în mare parte creșterea tarifelor cu care furnizorii accesează aceste două necesități ca marfă de pe piețele angro de tranzacționare.
Astfel, statul român acordă lunar consumatorilor o compensație ce reprezintă o cotă parte din valoarea consumului de energie electrică și gaze naturale constând în cel mult 0,291 lei/kWh în cazul energiei electrice și cel mult 33% din valoarea componentei prețului gazului natural din contractul de furnizare al clientului beneficiar.
Citeste si: Cum să plătești cât mai puțin la gaze naturale pe timpul sezonului rece?
După aplicarea compensațiilor prețul final pe care consumatorul trebuie să îl achite nu poate fi mai mic decât prețul de referință: 0.68 lei/kWh pentru energia electrică (cu TVA) și 125 lei/MWh pentru gazele naturale (fără TVA).
Ce condiții trebuie îndeplinite pentru a putea beneficia de schema de compensare
Pentru a putea beneficia de compensare, consumatorii trebuie să îndeplinească anumite condiții diferite în funcție de tipul utilităților.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Pentru a putea beneficia de compensarea pentru energia electrică consumul realizat nu trebuie să depășească consumul lunar maxim prevăzut și nici consumul maxim stabilit pentru întreaga perioadă de aplicare a compensării.
Pe lângă aceasta, consumul de energie electrică din perioada de facturare nu trebuie să fie mai mic de 1 kWh pe zi.Pentru a beneficia de compensarea pentru gazele naturale consumul realizat nu trebuie să fie mai mic de 7 kWh pe zi și nici nu trebuie să depășească consumul lunar maxim prevăzut sau consumul maxim stabilit pentru întreaga perioadă de aplicare a compensării.
Limita maximă a consumului pentru care se aplică compensarea în intervalul noiembrie 2021- martie 2022 este 1500 kWh energie electrică alocat în tranșe lunare și echivalentul în kWh a 1000 metrii cubi de gaze naturale la un factor de conversie de 10,6 kWh pe metru pătrat, de asemenea alocat în tranșe lunare.
Ce este plafonarea consumului de energie electrică și gaze naturale
Asemenea schemei de compensare, plafonarea prețurilor reprezintă o măsură cu scopul protejării consumatorilor de creșterea bruscă a prețurilor la energie electrică și gaze naturale. Această plafonare vizează prețul final la energie electrică și gaze naturale facturat clienților casnici de către furnizorii la energie, care nu poate depăși următoarele valori în funcție de tipul utilităților:
- 1 leu /kWh pentru energia electrică (include componenta de preț a energiei electrice, acciza, tarifele reglementate de transport și distribuție, serviciile de sistem, certificatele verzi, contribuția de cogenerare de înaltă eficiență energetică și TVA-ul);
- 0,37 lei /kWh (include prețul de vânzare al gazelor naturale, costul de transport, acciza tarifului de distribuție și Tva-ul).
Ce condiții trebuie îndeplinite pentru a putea beneficia de plafonarea consumului de energie electrică și gaze naturale
Plafonarea prețurilor la energia electrică și la gazele naturale nu se aplică doar clienților casnici, ci și altor instituții precum spitalele publice și private, unitățile de învățământ publice și private, creșele, organizațiile non-guvernamentale, unitățile de cult și furnizorii publici și privați de diferite servicii sociale.
Citeste si: Cum poți obține ajutor de încălzire? Acte necesare pentru a beneficia de bani de la stat
Consumatorii non-casnici pot beneficia de plafonarea prețurilor doar din momentul în care aceștia depun la sediul furnizorilor de energie electrică și gaze naturale o cerere și o declarație pe propria răspundere, conform cărora necesită acest beneficiu.
Care sunt consumatorii vulnerabili și ce beneficii au aceștia
Consumatorii casnici pot face parte din grupul consumatorilor vulnerabili doar dacă îndeplinesc cel puțin una dintre următoarele condiții:
- Consumatori vulnerabili din motive de venit (venitul mediu lunar pe membru al familiei sau al unei persoane singure se încadrează în 1.386 de lei/persoană în cazul membrilor familiei și 2.053 de lei în cazul persoanei care locuiește singură);
- Consumatori vulnerabili din motive de vârstă (persoanele vulnerabile din motive de venit care au împlinit vârsta standard de pensionare);
- Consumatori vulnerabili din motive de sănătate (persoanele care necesită aparate electrice pentru menținerea în viață sau pentru menținerea sănătății; persoanele care prezintă probleme de sănătate care împiedică sau restricționează mobilitatea sau deplasarea acestora; persoanele care necesită modalități de informare și comunicare adaptate nevoilor specifice);
- Consumatori vulnerabili izolați (familiile sau persoanele singure ale căror locuințe se află în zone izolate sau în așezări informale).
Consumatorii vulnerabili beneficiază de anumite măsuri de protecție atât din punct de vedere financiar, cât și non-financiar. Privind beneficiile non-financiare, consumatorii primesc facilități de acces și conectare la sursele de energie disponibile necesare pentru asigurarea nevoilor energetice minime (inclusiv interzicerea deconectării de la sursele de energie), consiliere și informare transparentă și accesibilă cu privire la sursele de energie și proceduri de acces la acestea.
Măsurile financiare sunt: ajutor pentru încălzirea locuinței, ajutor pentru consumul de energie destinat acoperirii unei părți din consumul energetic al gospodăriei, ajutor pentru achiziționarea de produse și servicii în vederea creșterii performanței energetice a clădirilor sau pentru conectarea la diferite surse de energie și ajutor pentru achiziționarea, în cadrul unei locuințe, de echipamente eficiente din punct de vedere energetic, necesare pentru iluminarea, răcirea, încălzirea și asigurarea apei calde de consum, pentru înlocuirea aparatelor de uz casnic depășite din punct de vedere tehnic și moral cu aparate de uz casnic eficiente din punct de vedere energetic, precum și pentru utilizarea mijloacelor de comunicare care presupun consum de energie.
Sursă: electricafurnizare.ro