Ce condiții trebuie să îndeplinești pentru a putea accesa programul Casa Verde Fotovoltaice?

Autor: Cristina Mocanu

Începând cu data de 19 mai 2023 se va lansa noul program Casa Verde Fotovoltaice, prin care se pot cere bani de la stat pentru instalarea de sisteme fotovoltaice.

Pe data de 19 mai se lansează programul Casa Verde Fotovoltaice. Astfel cei care vor dori vor putea să acceseze bani de la stat pentru instalarea de sisteme fotovoltaice destinate generării de energie electrică din surse regenerabile. 

Pe 19 mai se lansează programul Casa Verde Fotovoltaice

Administrația Fondului pentru Mediu a anunțat că începând cu data de 19 mai, persoanele fizice interesate se vor putea înscrie în programul Casa Verde Fotovoltaice, în funcție de zona în care locuiesc. 

Astfel, pentru a se putea înscrie în programul prin care obțin bani de la stat pentru instalarea unor sisteme de panouri solare, persoanele fizice trebuie să îndeplinească o serie de condiții.

Citește și: Casa Verde Fotovoltaice 2023: Ce pași trebuie să urmați pentru a vă înscrie în program și care sunt sumele alocate

Cine poate beneficia de aceste finanțări?

Asta înseamnă că, potrivit ghidului de finanțare a programului Casa Verde Fotovoltaice, cuprins în Ordinul Ministrului Mediului 1.063/2023, poate beneficia de finanțare persoana fizică ce îndeplinește cumulativ următoarele condiții:

- are domiciliul în România;

- nu are obligații restante la bugetul de stat și la bugetul local;

- domiciliază la adresa unde se va implementa proiectul;

- este proprietar al imobilului-construcție pe care se amplasează sistemul de panouri fotovoltaice, astfel cum rezultă din extrasul de carte funciară.

În cazul în care sistemul de panouri fotovoltaice care deservește construcția se amplasează pe teren, este proprietar/ deține un drept de folosință și asupra imobilului-teren, astfel cum rezultă din extrasul de carte funciară. Nu este eligibil solicitantul al cărui drept de proprietate asupra imobilului construcție și/ sau teren este înscris provizoriu în cartea funciară;

- imobilul pe care se implementează proiectul nu este afectat de sarcini în favoarea unei persoane juridice sau a unei entități care desfășoară activități economice, cu excepția cazului în care este afectat de o ipotecă imobiliară.

De asemenea, destinația construcției, așa cum reiese din extrasul de carte funciară, este doar pentru locuință sau anexe care o deservesc;

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

- se obligă să permită accesul persoanelor autorizate în vederea colectării datelor înregistrate de sistemul de panouri fotovoltaice și verificării sistemului de panouri fotovoltaice finanțat.

În cazul persoanelor fizice, se consideră eligibil proiectul care se implementează la adresa menționată ca domiciliu în cartea de identitate.

Nu va fi eligibil, dar fără a se limita la acest exemplu, imobilul cu proprietăți comune și proprietăți individuale, sub formă de bloc/ condominiu, cu mai mult de două apartamente.

Citește și: Recalculare pensii 2023: De ce documente ai nevoie și când se poate face aceasta?

De asemenea, nu este eligibil solicitantul sau coproprietarii ori devălmașii care:

- a/ au beneficiat de finanțare în cadrul programului derulat în temeiul Ordinului nr. 1.287/2018 (cel ce conține vechiul ghid), pentru un imobil înscris în aceeași carte funciară ca cel pentru care solicită finanțare;

- a/ au încheiat contract de finanțare cu AFM aflat în vigoare, în baza unei cereri de finanțare aprobate anterior în cadrul programului, pentru un imobil înscris în aceeași carte funciară ca cel pentru care solicită finanțare;

- urmează să încheie cu AFM, în baza unei cereri de finanțare aprobate anterior în cadrul programului, contract de finanțare pentru un imobil înscris în aceeași carte funciară ca cel pentru care solicită finanțare.

Înscrierea se va putea face de către fiecare persoană interesată în parte, într-o aplicație a AFM, prin completarea unor câmpuri predefinite și încărcarea unor documente și se va face în funcție de regiunea de domiciliu, timp de trei zile, începând din 19 mai.

Pe lângă persoanele fizice, se pot înscrie, totodată, în programul Casa Verde Fotovoltaice și unitățile de cult.

Sursă: avocatnet.ro