Ultima oră! Ce conține decretul privind instituirea stării de urgență în România? Klaus Iohannis a făcut anunțul

Author: B.H.
Actualizat: 16 mar 2020, 15:31

Începând de astăzi, în România a fost instituită starea de urgență în urma înmulțirii cazurilor de coronavirus. Klaus Iohannis a prezentat ce conține decretul privind instituirea stării de urgență în România.

Instituirea stării de urgență în România a stârnit confuzia foarte multor cetățeni, principala nedumerire fiind legată de măsurile care se vor impune în perioada următoare. Într-o declarație de presă, Klaus Iohannis a prezentat cu exactitate ce presupune, mai exact, decretul care anunță starea de urgență pe teritoriul României.

Citeste si: Ce persoane trebuie să se izoleze la domiciliu timp de 14 zile? Măsura impusă de autorități

Ce conține decretul privind instituirea stării de urgență în România? Klaus Iohannis a făcut anunțul

Citeste si: Senatorul PNL Vergil Chitac este la Terapie Intensiva. Anuntul facut de fiica politicianului

"Începând de astăzi se instituie starea de urgență pe întreg teritoriul României pe o perioadă de 30 de zile.(...) Oricât de greu ar fi să ne adaptăm acestor limitări, aceasta este singura cale prin care salvăm viețile celor dragi nouă.

Este extrem de important ca oamenii să fie informați.

-Școlile vor fi închise pentru protejarea elevilor. Activitatea din învatamantul preuniversitar si universitar se suspenda. Salut efortul cadrelor didactice care ofera lectii online.
 

-Dacă va fi nevoie se pot plafona prețurile la medicamente, alimente de stricta necesitate, energie, gaze, apa, carburanti.

-Serviciile medicale pentru coronavirus si a complicatiilor se acorda tuturor persoanelor aflate pe teritoriul Romaniei si se suporta din buget.

-Angajatorii vor fi sprijiniti, angajatii vor beneficia de protectie sociala

- Legea privind acordarea zilelor libere pentru părinţi nu se aplică pentru personalul din armată, din penitenciar. Aceste categorii au dreptul la o majorare de salariu.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

- Se introduce posibilitatea să se lucreze la domiciul sau în regim de telemuncă.



- Nu mai este necesara deplasarea la sediul institutiilor pentru depuneri de cereri pentru acordarea de beneficii sociale, pot fi depuse pe cale electronica.

- In structurile din domeniul sanitar am dispus sa se poata angaja fara concurs. Am dispus asigurarea sumelor necesare pentru achizitionare de echipamente si medicamente prin achizitie directa.

- Am simplificat procedurile de decontare a banilor.



- Economic: Guvernul poate adopta masuri de solutii de sustinere si va anunta in curand pachetul pregatit.

- Se va asigura continuitatea tuturor serviciilor de utilitate publica.
", a spus Klaus Iohannis, potrivit ziare.com.

Măsuri care se pot aplica gradual

Mai mult decât atât, Klaus Iohannis a precizat că există și o serie de măsuri cu aplicabilitate graduală, acestea urmând să fie impuse doar dacă va fi necesar:

"- Instituirea starii de urgenta permite institutiilor sa adopte gradual sau imediat masuri precum inchiderea frontierei, a unor restaurante, cluburi, cafenele, locuri publice.

- Poate fi interzisa gradual circulatia rutierea, ferioviara, aeriana etc. pe diferite rute.

- Ca masura de prima urgenta, cu aplicabilitate graduala (cand e absolut necesar) e si rechizitionarea de stocuri medicamente, dezinfectanti, pentru Covid-19.",
a adăugat șeful statului.

Decretul va intra în vigoare imediat după ce acesta va fi publicat în Monitorul Oficial.

După ce a detaliat ce conține decretul privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României, Klaus Iohannis a ținut să le mulțumească public medicilor care în aceste zile duc o luptă continuă împotriva coronavirusului.

Președintele României a precizat că se va asigura personal că toate măsurile vor fi respectate și le-a cerut oamenilor să respecte regulile de igienă, să păstreze distanța socială și să aibă grijă de apropiați.

 

Citeste si: Ministrul Educației: Școlile rămân închise până după Paște