În cazul în care războiul din Ucraina ar ajunge și la noi, românii trebuie să intre obligatoriu în armată. Prin legea 395/2005, de la 1 ianuarie 2007, serviciul militar obligatoriu a fost suspendat. Totuși, în contextul conflictului Rusia- Ucraina, această suspendare poate fi eliminată în anumite condiţii. Autorităţile pot cere mobilizarea parţială sau totală a forţelor pentru întărirea sistemului de apărare. Starea de război, de mobilizare, precum şi cea de asediu pot fi decretate de preşedintele Klaus Iohannis şi validate de Parlament, după care Ministerul Apărării (MApN) va mobiliza rezerviştii de orice fel.
Ce condiți trebuie să îndeplinești dacă nu vrei să participi la război, potrivit articolului 32 din Legea 446/2006
În cazul în care un bărbat este chemat la război, potrivit articolului 32 din Legea 446/2006, recrutul poate fi scutit de la armată în următoarele condiții:
Aliniatul 1:
- soţia recrutului este bolnavă, încadrată în gradul I sau II de invaliditate;
- recrutul are unul sau mai mulţi copii minori, iar soţia acestuia a decedat;
- părinţii recrutului au împlinit
- ambii părinţi sunt invalizi de gradul I sau II, indiferent de vârstă;
- părintele în viaţă îndeplineşte una dintre condiţiile prevăzute la lit. c) sau d);
- părintele despărţit legal ori în fapt, aflat în întreţinerea recrutului, îndeplineşte una dintre condiţiile prevăzute la lit. c) sau d), dacă despărţirea a avut loc cu cel puţin 2 ani înainte de recrutare;
- în caz de calamităţi naturale, la cerere.
Citeste si: Ce prevedea tratatul de la Brest-Litovsk semnat pe 3 martie 1918, ce scotea Rusia din primul Război Mondial
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Aliniatul 2:
De asemenea, sunt scutiţi de serviciul militar şi recruţii care sunt unici susţinători ai surorilor şi fraţilor invalizi de gradul I sau II, dacă contribuie efectiv la întreţinerea lor.
Aliniatul 3:
Recruţii adoptaţi beneficiază de prevederile lit. c)-g) ale aliniatului 1 dacă adopţia a avut loc cu cel puţin doi ani înainte de recrutare.
Cu toate astea, persoanele care, în timp de război sau pe durata stării de asediu, își provoacă vătămări integrității corporale sau sănătății, simulează o boală sau o infirmitate, folosește înscrisuri false sau orice alte mijloace, în scopul de a se sustrage de la serviciul militar, vor fi pedepsite cu închisoarea de la doi la șapte ani.