Ce dau credincioșii de pomană de Schimbarea la Față a Domnului?

Autor: Bianca Vidoi

Schimbarea la Față a Domnului

Sursa: doxologia.ro

Schimbarea la Față a Domnului este celebrată în fiecare an la data de 6 august, zi în care credincioșii duc la biserică diferite pachete.

Schimbarea la Față a Domnului este prima sărbătoare cu cruce roșie din luna august, fiind celebrată la data de 6 august 2024. În această zi sfântă, credincioșii sunt încurajați să meargă la biserică pentru a lua parte la slujbele speciale realizate, dar și pentru a da de pomană diferite alimente specifice pentru sufletele celor trecuți la cele sfinte. Iată ce dau credincioșii de pomană de Schimbarea la Față a Domnului.

Ce dau credincioșii de pomană de Schimbarea la Față a Domnului

Schimbarea la Față a Domnului este cunoscută în popor sub denumirea de Obrejenie sau Pobrejenie, iar această sărbătoare este celebrată anual la data de 6 august, fiind trecută în calendarul creștin ortodox alături de o cruce roșie. În această zi de sărbătoare, credincioșii sunt încurajați să meargă la biserică de dimineață, astfel încât să se roage pentru sănătate și bunăstare în familie. 

Citește și: Pe ce dată începe Postul Sfintei Marii 2024: Ce este interzis să faci până pe data de 15 august și când este dezlegare la pește

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: VIDEO Oana Niculescu Mizil, despre motivul despărțirii de fostul partener de viață. „Dumnezeu îmi este martor că am încercat foarte mult.”

Cu ocazia Schimbării la Față a Domnului, credincioșii duc la biserică și diferite pachete în cinstea persoanelor trecute la cele sfinte. Din aceste pachete pe care creștinii le dau de pomană cu ocazia Schimbării la Față a Domnului nu trebuie să lipsească strugurii, faguri de miere, alături de alte fructe sau legume. Credincioșii duc aceste alimente la biserică pentru spor și sănătatea celor din familie, potrivit impact.ro.

Ce nu trebuie să facă credincioșii pe data de 6 august 2024?

Schimbarea la Față a Domnului este o sărbătoare importantă pentru credincioși, fiind una dintre ultimele sărbători cu cruce roșie din acest an bisericesc. Fiind trecută cu o cruce roșie în calendarul creștin ortodox, credincioșii țin cont de mai multe tradiții și obiceiuri ce îi ajută să se ferească de ghinion și necazuri.

În această zi nu este bine să te cerți cu oamenii din jurul tău, deoarece se crede că așa vei fi tot anul. Fetele ce își doresc să își pieptene părul pe parcursul zilei de 6 august 2024 trebuie să se gândească de două ori, deoarece acest simplu obicei le poate face părul să nu mai crească. Fiind o sărbătoare cu cruce roșie, credincioșii nu spală în această zi, însă spălatul hainelor le poate aduce în casă și ploşniţe şi păduchi.

Femeile ce sunt însărcinate în această perioadă sunt încurajate să țină post în această zi, astfel încât să aibă parte de o naştere uşoară. La data de 6 august 2024 este recomandat să nu călătoriți, deoarece există riscuri foarte mari de a vă pierde pe drum.